Liikuntarajoitteisen Kreeta

Liikuntarajoitteisen Kreeta

Matkavinkkejä ja näkökulmia

 

Kreeta on portaiden, kynnysten ja suurten korkeuserojen saari. Sen vanha kyläkulttuuri ja manner-Kreikkaan nähden kehittymätön infrastruktuuri on vasta viime vuosina lähtenyt kohentumaan merkittävästi. Mutta tästäkin huolimatta Kreeta tarjoaa monipuolisen maisemansa myös liikuntaesteiselle.
Tällä sivulla annamme joitakin vinkkejä siitä minne kannattaa suunnata.
 
Aurinkoranta
Jos haluaa rannan aurinkotuoliin, eikä ainoastaan hotellin uima-altaalle, suosittelemme Rethimnonin rantakatua tai Hanian lomarannikkoa.  Rethimnonin hotellit ovat rannalla noin puoli kilometriä vanhasta kaupungista ja kadun ylityksen jälkeen pääsee luiskaa pitkin rannan lautapolulle. Matkaa tulee lähimmistä hotelleista noin 100-150 metriä. Lisäetuna on runsas ruokapaikkojen ja myymälöiden valikoima aivan reitin tuntumassa. Hotellien verkkosivuilta voi tarkastella niiden kulkureittien sopivuutta.
• Tästä linkistä löydät joitakin Rethimnonin hotellivaihtoehtoja tästä kohteesta. Varmista siis hotellilta huoneiston soveltuvuus rannalla vierailuun. Rannan aallokko saattaa olla joskus voimakasta ja estää jopa uimisen.Hanian lomarannikolla on lähes kaikissa kylissä hotelleja jotka ovat aivan rannan tuntumassa.
• Tästä linkistä voit tarkastella Hanian rannikon hotellivalikoimaa Plataniaksen kylän alueelta.Elafonisin rannalle pääset autolla noin 50 metrin päähän laguunista. Edellytyksenä on että olet paikalla aamulla koska rannan lähimmät parkkipaikat täyttyvät ensin. Kun laskeudut soratietä ja rannan pysäköintialueet ovat edessäsi, aja pitkin oikeaa reunaa  kulkevaa väylää. Rannalle pääset laudoitettua käytävää pitkin.
• Elafonisin sivuille pääset tästä.
 …
Rotkovaellus
Mikäli tuettuna tai avustettuna pystyy noin 6 kilometrin kivisen maaston vaellukseen, yksi kohde voisi olla Improsin rotko. Siellä ovat käyneet myös useat suomalaiset, joiden liikkuminen on rajoitteista. Heillä on ollut tukenaan joko yksi tai kaksi henkilöä. Impros on mahdollinen siksi että sen riittävä polun leveys ja vaativien kohtien puuttuminen mahdollistaa avustajan kulkemisen rinnalla melkein koko matkan.
Rotkossa pistäytyminen
Aidon rotkon kokemuksen voi löytää myös vaikka ei kykenisi vaellusta tekemään.Siihen on vähintään kaksi vaihtoehtoa:1. Minijunamatka rotkoon Therisoun alueella. Rotko on autolla helposti ajettavissa, ja mikäli haluaa kulkea suuremman joukon mukana minijunalla, tämä voisi olla hyvä vaihtoehto. Matkalla näkee myös runsaasti pikkukyliä.
• Matkasta on juttu tammikuun 2012 Kreeta -lehdessä. Lehden voit lukea tästä (pdf -tiedosto).
• Rotkosta on myös video koko matkalta ajettaessa autolla pohjoisesta etelän suuntaan.

2. Vuokra-autolla pääsee myös yksinäiseen rotkoon. Sellainen on esimerkiksi Mesavlian rotko Paleochoran tien varrella.
Rotkossa on soratie ja sinne pääsee helpoiten rotkon pohjoispuolisten kylien kautta Hanian suunnasta.
Rotkon pohjoispäähän Hania – Kissamos -kansallistieltä on useita viittoja lähempänä Kissamosta, jotka ohjaavat rotkoon mutta niissä käytetään rotkon toista nimeä: ”Deliana gorge”.
Rotkon eteläpäähän on viitoitus Paleochoran tieltä mutta tämä reitti on hankalampi ajaa varsinkin tavallisella henkilöautolla.
Mesavlian rotko on kallioinen, hiljainen ja siellä voi nähdä kaikki tyypillisen Kreetan rotkon tunnuspiirteet.
Myös hanhikorppikotkat pesivät siellä.
• Katso rotkoesittely tästä.

3. Lähellä Rethimnonia on Ag. Antoniuksen (Patsoksen) rotko, jonka lähelle pääsee autolla. Autolta rotkon sisään on parin sadan metrin matka hyväpintaista ja leveähköä sorapolkua. Polkua pitkin pääsee sen verran sisälle rotkon suulle, että sen kaikki piirteet on nähtävissä. Myös historiallinen Agios Antonioksen kappeli on saavutettavissa.
• Rotkosivulle pääset tästä.

Liikuntarajoitteisten uimaan siirtymiseen tarkoitettu laite
Patraksen yliopiston kehittämä, patentoitu laite on tarkoitettu liikuntarajoitteisen henkilön helppoon kastautumiseen tai uimaan siirtymiseen. Hitaasti vaijerivetoisena kulkeva tuoli toimii aurinkosähkön avulla.
Tämä laite on ensimmäinen ja asennettu Ierapetraan. Kuusi muuta tulee myöhemmin eri rannoille. Tiettävästi yhdestä on tehty periaatepäätös sen asentamiseksi Mirtosin kylään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *