Liikenne ja kulkuyhteydet

Hania crossroads


Kreetan liikenne
Päivitetty 10.01.2017

Kreetalla on rakennettu uusia teitä ja parannettu vanhoja ennätysvauhtia viime vuosina.
EU:n tuesta kertovat kilvet koristavat useita tienvarsia. Maan taloustilanne on kuitenkin vaikuttanut voimakkaasti tienrakennuksen vähenemiseen. Pääväylä pohjoisrannikolla on jo osittain nelikaistainen moottoriliikennetie ja muilta osin leveäkaistatie. Iraklionista, Rethimnonista ja Haniasta lähtevät etelärannikolle vievät pääväylät. Paleochoran tie on jo pääosin upeassa kunnossa. Vuoristoalueilla löytyy vielä perinteisiä serpentiiniteitä runsaasti. Niiden pinta on lähes kaikkialla asfaltoitu ja turvallisuutta monin paikoin parannettu.


Lammaslauman kohtaaminen suuremmillakin teillä on maaseudulla tavallista, etenkin 16-19 välisenä aikana. Lauman ”läpi”voi ja pitääkin ajaa jos siihen tiellä on mahdollisuus. Usein paimen näyttää että sen voi tehdä. Määrätietoista varovaisuutta siinäkin tarvitaan.

Kreetan liikenne toimii pääosin samoilla säännöillä kuin muuallakin Euroopassa
Myös liikennemerkit ovat tuttuja ja helposti tunnistettavia. Suurin ero Kreetan liikenteessä on kaupungeissa luovuus ja joustot, pääteillä taas nopeudet ja ohitukset vastaantulijoiden kaistalla. Suomessa tällaista luovuutta tai ohituksia ei juuri sallita. Siksi liikenne vaikuttaa ensin hiukan kaaosmaiselta etenkin kaupungeissa, mutta järjestäytyy kuitenkin ensikertalaisen mielessä yllättävän nopeasti kun havaitsee että liikenteessä on tarkkailtava aina ja kaikkia, eikä peruutuspeilit ole vain peruuttamista varten.


Ensimmäinen oivallus syntyy kun huomaa autojen vaihtavan ajolinjaa hyvin harkiten.

Se johtuu paikallisten pujottelusta skoottereilla ja moottoripyörillä ahtaistakin raoista ja autojen kylkiä hipoen– jonon kulkiessa lähes normaalia vauhtia. Ei siis kannata tehdä mitään äkkinäistä tai yllättävää liikettä varsinkaan sivusuunnassa. Molemmilla puolilla voi olla skootteri aivan auton kyljessä kiinni. Pelästyksen paikkoja muiden tekemät ohitukset kyllä useinkin tuo. Mutta kaikkeen tottuu. Varsinaisiin vaaratilanteita on kuitenkin varsin vähän. Kaupungeissa ajonopeudet ovat suhteellisen pieniä varsinkin ruuhkassa.

On rentouttavaa ajella mutkaisilla vuoristoteillä ja pysähtyä ihailemaan maisemia.


Nautinnollista ajoa komeilla rinteillä kulkevalla mutkaisella tiellä.

Liukkaus

Kreetan asfaltti on liukasta. Sateella ja märkänä erittäin liukasta. Se johtuu siitä, että asfaltissa ei ole juuri lainkaan karkeaa kiveä. Siksi jarrutusmatkat ovat pitkiä ja kova kiihdytys saa renkaat sutimaan. Moottoripyörällä ajo vaatii tottuneen kuskin jos haluaa käyttää etujarrua. Vuokraamot suosittavat perusturistille, joka vuokraa pyörää ensimmäisiä kertoja, vain takajarrun käyttöä paitsi hätätilanteessa. Nurinmenot johtuvat useimmiten etujarrulla jarruttamisesta kaarrettaessa.Yksisuuntainen katu
Yksisuuntaiset kadut tai etuajo-oikeus ovat suhteellisia käsitteitä. Vastaantulijoita riittää. Etuajo-oikeus määräytyy pikemminkin keskinäisestä ”sopimuksesta” ja siitä ettei täällä ajeta kenenkään päälle, eikä osoiteta mieltä tietä tukkimalla. Täällä ei edetä joustavasti kohteliaisuuden avulla, vaan menemällä niinkuin muutkin.

….
Traffic in Crete
….

Äänimerkin käyttö
Kuljettajat antavat lyhyitä äänimerkkejä huomattavan usein. Kuitenkin vain usein varoitukseksi tai huomion herättämiseksi; olen tässä, huomaatko. Siihen tottuminen kestää hetken, koska suomalaiselle äänimerkki on huomautus tai kiroilua, joskus harvoin varoitus.
Kreetalaiset käyttävät äänimerkkiä useimmiten ennakoivasti. Äänimerkkien käyttö vaikuttaa joskus siltä että kyseessä on kreetalaisten yksi kommunikoinnin muoto. Siksi paljon lyhyitä äänimerkkejä käytetään suomalaisittain ajatellen jopa ilman syytä.


Kuvassa vaeltajia tuodaan Improsin rotkovaelluksen jälkeen takaisin lähtöpaikalle.

Suhtautuminen
Turisteihin saarella suhtaudutaan myönteisesti ja sen vuoksi ajelu pienillä teillä ja vuorilla ei kohtaa agressioita. Pikemminkin päinvastoin. Ihmiset tekevät kovaa työtä joskus hankalissa mutta kauniissa olosuhteissa ja tietävät että edessä ajeleva turisti tuo saarelle yli puolet työpaikoista. Toisaalta he eivät ehkä malta pidentää työpäiväänsä jarruttelemalla tuttuihin kaarteisiin sen kummemmin ja  paikallisten vauhti tuntuu siksi kovalta.
….
Road with sheep in Crete

Vuohet ja lampaat
Vuohi- tai lammaslaumat täyttävät joskus tien mutta ne osaavat väistää hitaasti ajavan tieltä. Joskus vuohi voi loikata parilla loikalla ylhäältä muutamasta metristä kalliorinteeltä tielle. On tarkkailtava siis “taivaanvuohia” ylöspäin siinä kuin vuohilaumaa tielläkin. Lampaita tarhoihin ajavat haluavat mieluiten, että turisti ajaa hitaasti ja varoen lauman läpi, eikä jää sen keskelle tai eteen odottamaan. Toisaalta tien ylittävä lampaiden jono kannattaa antaa mennä ehjänä yli tien ennenkuin jatkaa matkaa. Se helpottaa paimenten työtä.


Yllä oleva kuva on Chora Sfakionin läheltä, tieltä Anopoliin.
Mikäli haluat lukea Kreetan jyrkimmästä tiestä, löydät sivun täältä.

….

Turvallisuus
Tavallinen maalaisjärki tekee liikenteestä Kreetalla varsin turvallisen. Riittää kun ajoneuvo on teknisesti kuljettajan hallinnassa kaikilta osin ja tarkkaavaisuus on kokoaikaista. Toinen huomionarvoinen seikka on varsinkin sateen jälkeen tiellä olevat kivet, kuopat ja hiekka. Pimeässä tiukassa kaarteessa ei todellakaan voi ajaa kovaa. Kaarteessa kun muutaman metrin näkyvyydellä keskellä ajolinjaa voi olla nyrkin kokoinen kivi tai syvä kuoppa. Samoin vuohia tai lampaita voi loikata tien täydeltä eteen etenkin iltapäivän lopulla, kun niitä viedään usein teitä pitkin tarhoihin.
Bika accident
Tyypillinen kaupunkiliikenteen pikkukolhu, jossa liukkaalla asfaltilla moottoripyörän perään ajanut skootteri oli vain liian lähellä. Skootterin katteesta tuli hetkessä siipimalli. Kuvan kuljettajilla on molemmilla kypärät, vaikka törmänneellä onkin hihnat auki.
 
   Tutkimuksen mukaan (Hellenic Motorcycle Federation MOTOE) neljä kymmenestä moottoripyöräilijästä Kreikassa ei käytä kypärää. Kuumalla säällä puolet ei käytä sitä. Yksi kolmesta ei vaadi matkustajalta kypärän käyttöä. (Lähde Kathimerini -lehti). Kreetan liikenteessä mielikuvituksesta ei ole puutetta. Kaikkea kuljetetaan skoottereilla ja siihen mahtuu tarvittaessa kolme -jopa neljä henkeä. Skootteri on yhtä luonteva kulkuneuvo kuin auto meillä.Pikkukirkot teiden laidalla
Pienet kirkot (kreikaksi Eklisaki tai Ikonostasi) ovat tunnusomaisia Kreetan teiden varsilla. Ne on rakennettu joko siitä syystä että omainen on menehtynyt paikalla liikenneonnettomuudessa, tai siksi että joku on pelastunut tuolla paikalla vakavasta tilanteesta ja rakentanut kiitollisuudesta pienen kirkon paikalle.
….


Reittiliikenne
Linja-autoreitit ovat Kreetalla hyvin kattavia ja matkaliput edullisia (katso reitit ja hinnat valikosta Linja-autoliikenne. Turistit kuljetetaan usein uudenaikaisilla busseilla hotelleihin ja retkille. Kaikkialle ei pääse bussilla eikä aina henkilöautollakaan katujen kapeudesta johtuen, varsinkaan pienten hotellien portaiden eteen.
Soratiet
Osa kaikkein pienimmistä teistä on sorapintaisia, mutta asfalttiteitä pitkin saavuttaa lähes jokaisen kylän. Soratiet vievät usein vuorten huipuille tai viljelyksille. Kuvassa tie Ida-vuoren rinteillä.


Kreetalla kun vuokraat ajoneuvon ota täysvakuutus, sekä vanne- ja rengasvakuutus.

Lisätietoja:
Lisää näkökulmia kreetalaiseen liikenteeseen löydät Kreetalla pitkään asuneiden blogista täältä.
Kun haluat nähdä videoita erilaisista ajoreiteistä, katso Tien päällä -sivua.
Kreetan linja-auto –aikataulut.
Kreetan lounaisrannikon laiva-aikataulut: ferriesKreikan saariston laiva-aikataulut:
Kaikki yhtiöt samalla sivustolla:.ferries
Laivamatkahaku: gtp.gr
Kaikki Kreikan ja Kreetan lentoasemat: greekair

Muuta:
Kreetan jyrkin serpentiinitie.

14 Responses

 1. Bussien lähtöopaikka? sanoo:

  Lähtevätkö bussit Hanian lentoasemalta, vai pitääkö etsiytyä jonnekin linja-autasemalle? Tarkoitus matkata Malomeen toukokuussa. Miksi kartossa ei näy tarkkaa lentoaseman sijaintia?

 2. Juhani sanoo:

  Jos katsoit kreeta.infon "linja-autoliikenne" -sivun reittikarttoja, ne ovat Kreetan bussiyhtiön ylläpitämiä ja siinä ei todellakaan näy lentoasemaa, vain kolme lähikylää. Lentoasemalta joutuu lähtemään matkatoimistojen bussilla jos niissä on tilaa tai sitten taksilla (tai vuokra-autolla). Hanian keskustasta pääsee sitten hyvin pitkin rantatietä Malemeen saakka.

 3. Päksy sanoo:

  Hanian kentältä on muutama päivittäinen bussivuoro kaupunkiin, josta taas pääsee kätevästi rannikon kyliin ja aina Kolimvariin saakka. Jos lennätte charterlennolla, matkatoimistot yleensä myyvät myös bussikuljetuksen kohtuulliseen hintaan.

 4. Täysvakuutus kreikankielellä? sanoo:

  Auton vuokraus edessä, mitä olisi kreikankielellä tuo täysvakuutus?

 5. Juhani sanoo:

  Yksi käännös olisi "πλήρη ασφάλιση". Täyttä varmuutta siitä ei ole.
  On vain niin että merkityssisältö on sitten se mikä ratkaisee. Ja sitä ei oikeastaan voi tietää kuin alan asiantuntija.
  "Kreikaksi" voisi toimia paremmin ilmaus "Full Insurance".
  Parasta on ruksata kaikki lisäosat vakuutuksen kattavuuteen.
  Niin olemme aina tehneet mutta onneksi noin 12.000 kilometrin aikana niitä ei ole tarvittu kertaakaan.

 6. Suit sait sukkelaan Iraklionista Agia Galiniin? sanoo:

  Agia Galini.comin sivuilta löytyvä ajo-ohje paikkansa pitävä edelleen? Suht suora reitti rannikolta toiselle taitaa olla? Onko ulosajo Iraklionin kentältä läpi kaupungin? kovinkin vaikeaselkoinen/vaikeasti löydettävä? Missä kohdassa saattaa eksyä?

 7. Juhani sanoo:

  Enpä heti löytänyt ajo-ohjetta tuolta sivulta. Mutta Iraklionin kentältä lähtee kentän liittymästä hieno neli-kuusikaistainen tie kohti Rethimnonia. Reipas tunti menee ajaessa. Sitten tuolta kansallistieltä käännytään Rethimnonin kaupungin ohituksen jälkeen alas etelään kohti Agia Galinia, Spiliä ja Miresiä. En muista mitkä näistä oli taulussa – ainakin Spili. Siitä sitten kohti Galinia.
  Iraklionista etelän kautta on jo isompi seikkailu. Siellä kun on suunnistusta mutta toisaalta tullaan komean Messaran tasangon kautta. Iraklionin kentältä tullaan siis ohi kaupungin suoraan moottoritietä pitkin. Helppo juttu.

 8. make sanoo:

  Hyvä sivu

 9. samuli sanoo:

  Moi
  Asiallisen hyvin tietoa saaresta, kiitos.
  Mites autoillessa promillerajat?

 10. Juhani sanoo:

  Itse asiassa en tiedä mitkä ne Kreetalla ovat. Siellä alkoholi on ongelma liikenteessä koska valvonta on kulttuuriperusteisestikin vähäistä: rakiryyppy on tavallinen ja viinit ruoan kanssa. Puhalluskoe on pari kertaa nähty tien päällä. Paikalliset kertovat promillerajoista huulena, että kaksi pientä rakipaukkua on ok, viisi on liikaa.
  Liikenne vaatii jo sinänsä kaiken huomion, joten 0 lienee paras prosentti.

 11. Tuulia sanoo:

  Hei!
  Pystyyköhän Kreetalla vuokraamaan autoon lapselle turvaistuimen, vai onkohan se otettava Suomesta mukaan.

 12. Juhani sanoo:

  Hei. Kyllä voi. En tiedä voiko aivan kaikista, mutta suuremmilla ja ainakin tuolla Kreeta.infon sivulla mainostetulla vuokraamolla niitä on useita käytössään.

 13. Henna sanoo:

  Hei! Onko Hanian alueella paikkoja, joista voisi vuokrata autoa käteisellä ilman luottokorttia? Itselläni ei luottokorttia ole.

  • Juhani sanoo:

   Hei
   Yleensä vaaditaan luottokortti, jolta veloitetaan vahingot, mikäli asiakas ei itse niitä maksa. Siksi kortti tarvitaan. Voit kokeilla pikkuvuokraamoista , joista joku saattaa antaa auton tai kaksipyöräisen, mutta vakuuksia voidaan vaatia, esim käteisenä omavastuuosuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *