Perustiedot

Psychro -luola Dikti -vuorella
Tunnetaan myös nimellä Dikteion Andron


By Kreeta.info/Juhani

Päivitetty 18.08.2012

Psychro -luola on yksi Kreetan komeimmista. Se sijaitsee Lassithin tasangon kupeessa, Dikti -vuoren kyljessä itäisellä Kreetalla. Luolalle johtaa pitkä ja jyrkkä polku, joka on kivetty. Luola on arvokas kohde. Se oli jo minolaisten pyhä paikka. Luola on avoinna vain noin kuusi tuntia päivässä. Noin 10.30-16.30.  Aukioloajat saattavat muuttua kauden ja vuoden mukaan,  joten ne kannattaa varmistaa etukäteen.

Kävijät suosittelevat
Luontokohde
0/10
Historiakohde
0/10
Pienten lasten kanssa
0/10
Kouluikäisille
0/10
Kaikenikäisille
0/10
Aktiivisille
0/10
Liikuntarajoitteisille
0/10
Kohteen kokonaisarvosana
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.Luolalle johtava polku lähtee Lassithin tasangon lounaisosasta. Lähtöpaikalla on parkkipaikka ja myymälöitä. Polku on pitkä, mutta toisaalta täällä voi vuokrata aasin ja sen kuljettajan, joten uusi kokemus aasilla ratsastamisesta on saatavana samalla matkalla. Aasilla pääsee ylös portille ja tarvittaessa takaisin (ei kuitenkaan juuri ennen vierailuajan päätymistä). Maksu on ollut noin kympin luokkaa.

Sisäänpääsyn hinta on ollut viime vuosina neljän euron luokkaa.

Psychro -luola on ollut minolaisten pyhä paikka. Se sijaitsee 1025 metrin korkeudella merenpinnasta.
Luolasto tutkittiin ensimmäisen kerran Joseph Hatzidakisin toimesta 1886 ja 1896 Sir Arthur Evans tutki luola-alueen.
Luolasto koostuu itse asiassa kahdesta isosta luolasta, joissa toisessa on lampi.
Ylemmästä luolasta löydettiin  vuonna 1900 alttaripaikka. Sen ympäriltä löytyi useita esineitä, jotka ovat muiden luolasta löytyneiden mukana näytteillä sekä Iraklionin museossa, että Oxfordissa (Ashmolean Museum).
Luolastossa on erittäin runsas ja komea stalagtiittiesiintymä. Kun vuorten huipuilta on yleensä löydetty minolaisia ihmishahmoja kuvaavia patsaita, Psychro ja Ideonin luola Nidan tasangon kupeessa ovat ainoat luolat, joista niitä on löytynyt.

Tietolähde: Wikipedia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *