Perustiedot

 

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Mirtos

by Minoa.info / Juhani
Päivitetty 16.01.2018

Mirtos on idyllinen kylä, jonka sijainti takaa lämpimän ilmaston ja rauhallisen elämänmenon. Kaukana massaturismista, lämpimän kaakkoisrannikon suojaisassa, vuorten muodostamassa kainalossa pieni kylä, Mirtos elää rauhallista elämäänsä, ilman kadunnimiä, ilman teollisuutta, ilman kiirettä. Kylä sijaitsee puolen tunnin matkan päässä Kreetan ja samalla Euroopan eteläisimmästä kaupungista Ierapetrasta länteen. Kylä on päätien tuntumassa, aivan meren rannalla. Siellä kaikki paikalliset tietävät toisensa ainakin ulkonäöltä. Asukkaita ympäri vuoden on noin seitsemänsataa.Turismi tuo kesäisin varallisuutta kylään, joka muuten elää etelärannikon tapaan pääosin vihannesten viljelystä.

HUOM: 

Taverna Katerinan pitkäaikainen yrittäjä ja kokki Jannis on jäänyt tuosta työstään ”eläkkeelle”, eikä taverna Katerina enää ole toiminnassa. Jannis tekee kuitenkin jatkossa erilaisia ruokiin ja kreetalaiseen luontoon  ja kasvikuntaan liittyviä opastuksia ja kursseja, joten voit tavata Janniksen myös näissä merkeissä.
Kreeta.info toivottaa Jannisille ja Hilkalle hiukan leppoisampia päiviä tavernan heitä tiukasti sitoneen työmäärän nyt hellittäessä. (julkaistu 16.1.2018)

Varaa HOTELLI Mirtosista (Booking.com).

Katso Trivagon hotellilistaus Mirtosista ja lähiympäristöstä.Panoraamakuva  Minolaiselta kaivaukselta kylään (yllä).

Panoraamakuva kylästä ja rannasta.
Panoraamakuva kylän pienestä keskusaukiosta.
Panoraamakuva muutama kilometri ennen kylää, saavuttaessa Iraklionin suunnasta.

Ilmasto täällä Kreetan kaakkoisosassa on hyvin lämmin. Pohjoisessa olevat vuoret pitävät tuulet loitolla ja muodostavat eräänlaisen taskun jonka suojassa Mirtos lepää. Etelässä Libyanmeri kantaa usein lämmintä ilmaa Mirtosiin. Kesäisen, leppoisan ja kiireettömän oleskelun kannalta Mirtos on siis erinomainen paikka. Talviaika Mirtosissa on myös erittäin lämmin. Päivälämpötilat ovat vain harvoin alle 16-18°C. Yölämpötilat ovat talvella alimmillaan 12°C. Poikkeuksellisina talvina lunta on ympäröivillä vuorilla ja lämpötila saattaa käydä lähellä nollaa. Maaliskuussa ja lokakuussa päivälämpötilat ovat noin 20… 22°C. Noina kevät- ja syyskuukausina saattaa joinakin päivinä sataa lyhyesti ja rankasti.

Mirtos ylhäältä vuorelta nähtynä (Mithin ja Anatolin kylien väliseltä tieltä). Vuorten suojassa sijaitseva kylä on turvassa monilta myrskyiltä.

Kävijät suosittelevat
Auringonpalvojille
9.0/10
Perheille
8.0/10
Pariskunnille
7.0/10
Huvittelijoille
6.0/10
Hiljaisuutta kaipaaville
4.0/10
Liikunnallisille
7.0/10
Historiaa etsiville
5.0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.


Rantakatu on tarkoitettu vain jalankulkijoille. Kylässä likimain kaikki palvelut keskittyvät rantakadun ja pääkadun varrelle.
…….


….
Mirtos on kasvattanut huomattavan monia kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettuja muusikkoja. Musiikki on osa Mirtosia. Laulajia, säveltäjiä ja soittajia on omasta takaa enemmän kuin muualla keskimäärin.
….

….
Mirtosin ilmasto viittaa enemmänkin subtrooppiseen kuin Kreetan pohjoisrannikon ilmastoon. Dikti –vuoret suojaavat kylää joka puolelta niin, että siellä ei pohjoisen rannikon myrskytuulet tunnu lainkaan. Mirtos on myös pohjoista lämpimämpi ja aurinkoisempi. Kevät ja kesä ovat aurinkoisia ja keskikesä hyvin lämmin.
….

Mirtos on elävä kreetalainen kylä  jossa kaikki, niin paikalliset kuin vieraatkin, voivat tuntea olonsa kotoisaksi. Illalla Mirtos on kauneimmillaan. Libyanmeren aallot murtuvat rantaan ja aaltojen ääneen voi nukahtaa pienten hotellien parvekeovien ollessa auki.Keskellä kylää olevat tavernat levittäytyvät illalla kaduille. Liikenne täällä on vähäistä ja kaikki tuntuvat olevan tuttuja keskenään.

Rantakadulla ja ylempänä on lukuisia tavernoja ja kahviloita. Kylässä on myös kymmenkunta majoitusta tarjoavaa pientä, yhden -kahden tähden hotellia. Ylempänä rinteellä kolmen tähden hotelleja. Mirtosissa on myös pieni museo. Ympäröivät vuoret tarjoavat upeat vaellusmaastot. Mirtosista pohjoiseen sijaitsee Sarakina-rotko. Se on keskivaikea mutta alkupäästä helpohko jonkin matkaa vaellettavaksi.
.
….

….
Tänne Mirtosiin löytyy myös suomalainen valmismatka. Turistien vähäisyyden vuoksi koko kylän olemusta sävyttävät paikalliset asukkaat, turistien sulautuessa heidän joukkoonsa.
….

Kadut ovat hiljaisia ja liikennettä vähän. Kuitenkin matkoja Kreetan saaren eri osiin järjestävä paikallisia matkatoimistoja kylässä on yllättävän monta.

 

Vaeltajan Mirtos Mirtosiin on ilmestynyt opaskartat  vaelluspoluille Mirtosin ympäristössä. Reitit on myös väripistein merkitty maastoon. Neljä eri reittiä on valittavissa ympäristön teiltä ja poluilta. Myös Sarakinan rotko vetää matkailijoita puoleensa.

….
….

Näin löydät Mirtosiin.

 

Mirtos on sivussa turistireiteistä ja sinne pääsee paikallisbusseilla ja vuokra-autolla.

Helpoin reitti on Iraklionin kautta alas etelärannikolle. Ajoaika reilut kaksi tuntia, matkaa reilut 120 kilometriä lentokentältä. Ierapetran kautta kuljettaessa matka Ierapetrasta Mirtosiin vie noin reilut puoli tuntia.

Kylässä ei ole kadunnimiä ja kadut ovat ahtaita. Kannattaa jättää auto kylän reunamille tai ajaa läpi länsireunalle, jossa hotellien alapuolella hiukan pysäköintitilaa uimarannan yläpuolella. Kylään saatiin pankkiautomaatti kesällä 2017.
Lisätietoja:

Hotellit:
VARAA HOTELLI Mirtosista (Booking.com).
Katso Trivagon hotellilistaus Mirtosista ja lähiympäristöstä.
Keskustassa, kirkkoa vastapäätä on pieni, hyvin hoidettu hotelli: Mertiza.
Lisäksi rannan tavernojen luota löytyy pieniä, vaatimattomia hotelleja, joiden parveke on rantakadun (kävelykatu) päällä, mm. Hotel Paradise.

Kartta lähialueesta
Mirtos on Google maps

Vaelluksesta Mirtosin ympäristössä  kiinnostuneille on tarjolla englanninkielinen sivu.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *