Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Patsos (Agios Antonius)
kaunis ja monimuotoinen rotko keskellä Kreetaa

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 10.01.2017

Vehreä ja eteläosastaan helppokulkuinen rotko sijaitsee Rethimnonista kaakkoon. Alkuosan muutama sata metriä etelän suunnasta on koko perheen kohde. Siitä eteenpäin kokonaisuudessaan 1,5 tunnin vaelluksen yhteen suuntaan vaativa rotko muuttuu vähitellen paljon vaikeakulkuisemmaksi. Erityisesti jyrkkien laskujen ja nousujen vuoksi, sekä ajoittain sateiden liukastamien pintojen takia. Rotkon helpomman eteläpuolen molemmin puolin kulkee polku. Nämä molemmat rotkon helpommat sivut ovat kulkemisen arvoisia. Rotkossa ei ole palveluja, mutta rotkon eteläsuulta parin sadan metrin päässä on erinomainen, iso tavernakompleksi lasten leikkipuistoineen ja pienine museoineen. Katso perheiden näkökulmasta koottu sivu Patsoksen rotkosta. Koko rotkon vaellus, klikkaa ”Rotkovaellus” valikosta.
Rotkovaeltajat suosittelevat
Erityisiä näkymiä
0/10
Kokemisen arvoinen
0/10
Helppo saavuttaa
0/10
Helppo vaeltaa
0/10
Polun merkitseminen
0/10
Kivikkoinen
0/10
Tasapainoa vaativa
0/10
Kuntoa vaativa
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.


Rotko on vehreä lähes kautta vuoden. Se on kapeahko ja puusto varjostaa polkua. Helpoimman osuuden päässä sijaitsee Pyhän Antoniuksen kappeli. Paikka on mielenkiintoinen, koska paikalliset tuovat sinne perinteisen kreetalaisen tavan mukaan symboleina esineitä tai peltiin painettuja kuvia niistä asioista, jotka heidän mieltään painavat, tai joille he haluaisivat pyhimyksen tuovan paranemista. Paranemisen toivomukset ovat läsnä liikuttavalla tavalla myös monien kävelysauvojen muodossa, joita tervehtymistä itselleen toivovat ja rukoilevat ovat sinne jättäneet. Erityisesti pyhimys on lapsille suunnattujen rukousten kohteena.

Pyhän Antoniuksen kappeli sisältä.

Pyhän Antoniuksen kappeli on paikalla, missä erilaisia kultteja on
harrastettu jo minolaisista ajoista lähtien. Arkeologisissa kaivauksissa
on todettu paikalla toimitun jo 2000 eKr. Erilaisia palvontamenoja
paikalla suoritettiin vielä roomalaisaikana, n. 400 jKr.

Rotkossa on paljon hienoja yksityiskohtia. Tässä erikoinen ”tippukivi”.

Rotkossa on paljon erilaisia ja upeita kivipintoja. Rotkon vasenta laitaa edettäessä laskeudutaan nopeasti alas, missä solisevan puron äänet sekoittuvat jättimäisten puiden lehvästön kahinaan.


Patsoksessa voi kiivetä myös näköalatasanteelle kallion laelle, mikäli kunto ja uskallus riittävät.Tikkaat ja silta serpentiinipolulla jyrkässä rinteessä noin reilun puolen tunnin vaelluksen jälkeen rotkon oikealla puolella.

Lisätietoja:

Google Earth -koordinaatit Patsoksen rotkoon: 35°15’17.46″N 24°34’11.93″E

1 Response

  1. Jopo sanoo:

    Kuljimme Patsoksen rotkon läpi kesäkuussa ja kokonaisuudessa Samaria on pitkä mutta helppo rotko sen rinnalla .Emme tienneet minne rotko päättyy mutta päätimme kokeilla.Se päättyy tekojärven rantaan,josta on noin 6 -7 km lähtöpaikalle.Kuumaa ilman varjoa olevaa tietä pitkin.Paluu rötkon läpi takaisin olisi ollut ehkä vielä uuvuttavampi ,koska vesi alkoi loppua ja rotkossa joutui välillä koville kun joutui köysien varassa laskeutumaan pahimmat paikat.Me pidämme haasteista mutta näin 70 vuotiaana pitää jo riskit yrittää pitää mahdollisimman pieninä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *