Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Hania

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty  20.01.2017

Hania on ollut myös koko Kreetan pääkaupunki.
Iraklionin jälkeen se on nykyisin saaren toiseksi suurin kaupunki.

Hanian keskeisin paikka on vanha ja arvostettu Hanian kauppahalli. Se on keskellä Hanian mielenkiintoisinta aluetta ja siksi erinomainen paikka aloittaa kiertomatka. Kauppahallin jättimäisen tarjonnan keskellä -sieltä löydät miltei kaiken mitä Hanian maakunnassa tuotetaan – voi myös istahtaa hetkeksi jossakin sen lukuisissa kahviloissa. Jos taas haluat kokea pienen kyläkaupan tunnelman kaupungissa, katso esitelinkki sivun alaosassa.
Mikäli haluat varata tutustumiskäynnillesi hotellin Hanian kaupungista, kooste hotelleista löytyy tältä sivulta.

Kävijät suosittelevat
Auringonpalvojille
10/10
Perheille
9.0/10
Pariskunnille
9.0/10
Huvittelijoille
8.0/10
Hiljaisuutta kaipaaville
4.5/10
Liikunnallisille
4.5/10
Historiaa etsiville
6.0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.

 

Kävely kaupungilla

Kauppahallin eteläisessä päädyssä on vanhan venetsialaisen linnoituksen esiinkaivetut rauniot. Länsisiivestä ulos tultaessa päästään Mousouron -liikekadulle. Katua pohjoiseen päin kuljettaessa pian kääntyy vasemmalle Skridlof-katu, ehkä vahvimmin turismiin liittyvä kävelykatu Haniassa.Pian tulee vastaan Chalidon -katu, jolla on historiallisia rakennuksia ja taidegalleria. Katua eteenpäin kuljettaessa saavutaan vanhaan kaupunkiin ja satamaan. Ensin ohitetaan Mitropolis-katedraali ja Isodionin vaikuttava kirkko, samoin kuin Hanian katolinen kirkko ja arkeologinen museo. Chalidon -kadun päässä, käännyttäessä Karaoli Thimitriou-kadulle, on Kydonian muurit. Ne on rakennettu aiempien rakennusten kivistä. Katre -kadun kohdalta laskeudutaan Kanevaro-kadulle. Pienen matkan päässä on kukkulan muinaisen linnoituksen keskipiste, jossa on nähtävänä minolaisen ajan rakenteita kaivauksien tuloksena. Kanevaro -katua edelleen jatkettaessa vastaan tulevat venetsialaisen luostarin ja Santa Maria dei Miracoli -kirkon (1615) rauniot. Kastelin jälkeen saavutaan Hanian venetsialaiseen satamaan. Sataman rantoja kehystävät tiiviinä reunuksena vanhat ja kauniit rakennukset. Satamassa on mm. venetsialainen telakka (14-16. vuosisadalta).

Satama-alueen yksi parhaita nähtävyyksiä on museo, jossa on alkuperäisin työmenetelmin ja -työkaluin rakennettu täysikokoinen jäljennös minolaisten käyttämästä laivasta. Mm. laivan rakentamiseen käytetty puutavara kaadettiin ja kuljetettiin vuorilta minolaisten käyttämin menetelmin.


Panoraamakuva
satama-alueesta.
Panoraamakuva aallonmurtajan alkupäästä kaupunkiin.
Panoraamakuva kaupungista sen itäpuoliselta mäeltä kuvattuna (kuvassa takana rannikon turistikylät pitkänä nauhana).

Chaldion -kadun jäädessä taakse, rantakävely etenee Akti Koundourioti-katua, jossa on lähes kaikki kuviteltavissa olevat taverna- ja kahvilatyypit. Reitin läntisimmässä päässä on Frikan linnoitus. Tämä on paikka, jossa joulukuun ensimmäisenä päivänä 1913 Kreikan lippu nostettiin salkoon Kreetan ja Kreikan yhdistymisen merkiksi. 

Linnoituksen sisällä on esillä Kreetan merimuseon, samoin kuin historiallisen, kulttuuri- ja arkeologisen yhdistyksen kokoelmia. Linnoitusta seurattaessa laskeudutaan Theotokotoulou -kadulle. Samalla tulee näkyviin San Salvatore -kirkko, jonka vasemmalla sivulla on bysantin aikaisia kokoelmia. Tämän jälkeen on kapeilla kujilla nähtävissä venetsialaisia ja turkkilaisia rakennuksia.

Theotokotoulou -kadun päässä siirrytään Duka-kadulle. Samalla saavutaan venetsialaisten kookkaiden rakennusten fasadien juurelle. Yksi esimerkki niistä on Renierin perheen palatsi Moschon -kadulla. Se on rakennettu 15. vuosisadalla yhdessä pienen kappelin kanssa. Zabeliou -kadulla on juutalaisten kortteleita ja Kreetalla ainutlaatuinen synagoga.

Vanhan kaupungin ja sataman itäpuolella on historiallinen Splanzian aukio. Paikalla on 1204 rakennettu Agios Nicholas -kirkko turkkilaisten rakentaman minareetin vieressä. Hanian nähtävyyksistä rikkaan keskustan ja vanhan kaupungin lisäksi Halepan alueella on uudempia rakennuksia, mm. prinssi Georgioksen palatsi ja Eleftherios Venizelosin asunto.

Haniassa yhdistyy kaikki vanha ja kaikki uusi. Minolaisesta ajasta aina Kreetan nykypäivään ja sen suurimpiin historiallisiin hetkiin.Lisätietoja:

Kooste kaikista Hanian edullisimmista hotelleista löytyy täältä.
VARAA HOTELLI Hanian keskustasta.
VARAA HOTELLI Kreetan länsiosasta

Minoa.info alueen kartta
Hania Google maps -kartalla
Heretakisin (Nea Hora) kyläkaupan esittelysivut.
Säätila Haniassa ja 7 vrk ennuste:  freemeteo.com
Hanian webkamerat löydät täältä.
Lähteet:
www.chania.gr
M. Anthrianakis. ”The Old City of Chania”, 1997

M. Anthrianakis. ”Halepa through its Churches”, calendar, 1998,
Publication of the Parents’ Association, 10th Elementary School
Emily Klathou – Bletsa ”Chania beyond the Walls”, TEE 1998
Maria Anthreathaky – Vlazaky, ”The County of Chania in Prehistoric
Times”, Hania 1982, p.p. 14-21

 

1 Response

  1. Tiina sanoo:

    Teimme äiti-tytär- matkan Haniaan kesäkuun alussa ja RAKASTUIMME Kreetaan kertaheitolla. Matka tälle saarelle oli ensimmäinen mutta ei varmasti viimeinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *