Askifoun turkkilainen linnaraunio

Lyhyt patikka linnarauniolle

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 13.12.2016

Tämä polku on lyhyt, oikeastaan vain pistäytyminen linnakkeella, mutta matkaa tulee kuitenkin yhteen suuntaan puolentoista kilometrin verran ja maisemat avautuvat komeina. Linnoitus sijaitsee kansallistieltä (Vrissesin kylän tienoilta) Chora Sfakioniin vievän tien varrella, juuri Askifoun tasangolle laskeuduttaessa. Askifoun tasangon ilmestyessä näkyville, tien vasemmalla puolella on pieni risteys, josta lähtee alkuosaltaan betonoitu maastoväylä alas kohti linnoitusmäkeä. Auton voi jättää tuosta risteyksestä hiukan edemmäs päätietä tasangon suuntaan monien tuntemalle näköalapaikalle, johon auton saa parkkiin tien sivuun.

Polku linnoitukselle on helppokulkuinen. Nousua ja laskua on hiukan.  Lenkkarit ja juomapullo ovat riittävät varusteet lyhyelle patikalle. Sandaaleilla varpaat ovat vaarassa.

askifou_turkkilainen_ekklisia
Näkymä tien varrelta, läheltä pysäköintipaikkaa.

askifou_turkkilainen_1
Linnoitus näkyy alhaalla mäen päällä.

askifou_turkkilainen_2
Alempaa paljastuu, että linnoituksen vieressä on toinenkin mäki. Tästä edetään mäen kyljessä näkyvää väylää ja sitten kiertämällä oikeanpuoleista mäkeä vastapäivään.

askifou_panorama1
Varsinkin keväisin tasanko kylpee upeissa väreissä. Linnoituksen turkkilaisvaruskunta taisteli 1821 sfakialaisia vastaan, jotka voittivat miehittäjät. Nämä tosin kostona myöhemmin polttivat koko kylän.

askifou_turkkilainen_4
Ensimmäiselle kukkulalle noustua eteen avautuu kivetyn väylän jäännökset huippujen välissä. Tästä noustaan linnoitukselle.

askifou_turkkilainen_10
Seiniä on vielä pystyssä. Pienikokoinen linnoitus on ollut hyvä suoja valloittajille, mutta vielä parempi suoja ovat olleet mäen jyrkät rinteet ja hyvä näkyvyys ympäristöön.

Alla muutamia, hyvin pienikokoisia kukkia linnoituksen muurien sisä- ja ulkopuolelta.

askifou_turkkilainen_kukka2 askifou_turkkilainen_kukka3_1
askifou_turkkilainen_kukka3askifou_turkkilainen_4kukka1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *