Kreipen luola

Kreipen luolapiilo Gerakarin kylän rinteillä

Teksti perustuu Kreipen kaappauksesta kertovaan kirjaan, sekä gerakarilaisen Antonion kertomuksiin oman isoisänsä kokemuksista.

Kreetan komentajana saksalaismiehityksen aikana toiminut Kenraali Kreipe kaapattiin Iraklionin lähellä. Hänet kuljetettiin Psiloritis-vuoren yli, Amarin laakson kautta Gerakarin välietappiin. Siellä Kreipe ja häntä kuljettaneet piilotettiin kuudes toukokuuta Gerakarin yläpuolelle, Kedrosin rinteillä sijaitsevaan luolapiiloon.
Seuraavana yönä hänet kuljetettiin paikallisten mukaan aasin selässä Patsoksen kylään. Kenraali ei ollut kovin urheilullinen, joten häntä jouduttiin avustamaan toisinaan pitkän matkan aikana.
Päivisin kaappaajat piiloutuivat, koska saksalaiset partiot ja lentokoneet etsivät kaappaajia kaikkialta. Öisin kuljettiin seuraavaan piilopaikkaan, joka edeltä käsin suunniteltiin viestinviejien avulla.

Kuudes toukokuuta tiedettiin yön aikana ryhmän saapuvan Amarin laaksosta Gerakariin ja paikallisten toimesta järjestettiin pimeään aikaan vartiointiketju tulijoiden kohtaamiseksi, koska tarkkaa tietoa heidän todellisesta saapumissuunnastaan ei ollut. Ryhmä kohtasi gerakarilaisten ketjun ja heidät kuljetettiin muutaman sadan metrin korkeudessa sijaitsevaan, pienestä aukosta kuljettavaan, kalliopaasien väliin aikanaan tehtyyn luolaan/kivisuojaan. Paikka on hyvin piilossa. Rinteille hyviin piiloihin (tarkkailupaikat esitetty kuvissa alla) sijoittuneet paikalliset vartijat pitivät silmällä ympäristöä, jotta saksalaisten partiot eivät pääsisi yllättämään.

Gerakarilaiset seurasivat saksalaispartioiden liikkeitä ja lentokoneita, jotka etsivät kaappaajia. Öisin lentokoneita ei voinut käyttää ja päivisin ryhmä oli paikallisten ja paimenten ja kyläläisten avulla piilotettu näkymättömiin. Gerakarilaiset toimittivat leipää, vettä, viiniä ja juustoja ryhmälle luolaan yöaikaan. Luolaa oli jo aiemmin käytetty juustonvalmistukseen.  Kovallakin helteellä luola on hyvin viileä.

Luolalla on käynyt viime aikoina runsaati ryhmiä katsomassa piilopaikkaa, joka varmuudella on Kreipen vangitemismatkalla käytetty. Kreipen tarina tunnetaan erittäin hyvin Kreetalla. Mm. puolalaisia, ranskalaisia ja jopa ryhmä Afrikasta on käynyt paikalla tänä keväänä (2018). Kreipehän kuljetettiin lopulta Afrikkaan. Erityistä kaappauksessa oli, että Kreipe suhtautui osaansa hyväksyvästi ja kävi jopa myöhemmin kaappaajiensa kanssa tutustumassa paikkoihin, joissa oli pakomatkan aikana käynyt. Gerakarilaiset kertovat, että Kreipe oli hyvin tyytyväinen hänestä huolehtineisiin kyläläisiin. Kreipe joutui tässä kaappauksessa tietyllä tavalla sijaiskärsijän osaan, koska häntä edeltänyt komentaja oli saarelaisten vihaama ja alun perin kaappausidean syy, mutta Kreipe ehti hänen korvaajakseen ennen kuin kaappaus saatiin toteutettua. Onnistunut kaappaus ja kuljetus Afrikkaan saakka nosti kreetalaisten kansallistunteen pilviin.

 

Gerakarin kylän alaosan pysäköintipaikalta, marketin ja koulun läheltä lähtee polku, joka on alkuosastaan hiukan arvoitus, mutta myöhemmin neliömalliset punaiset maalimerkit sekä punaiset nuolet pitävät polulla. Pysäköintipaikan kartan summittaisesta piirroksesta ei juuri ole apua. Ensimmäiset parisataa metriä pitää kääntyä vasemmalle, jotta löytää reitille. Vieressä alkaa solista puro, jonka yli vasemmalle pääsee muutamaa kiviaskelmaa myöden hiukan myöhemmin. Kohdassa on ensimmäinen punainen maalineliö hiukan hankalasti havaittavissa.


Reitti Gerakarin kylästä piilopaikkaan. Pituus 2,1 km, nousua 250 m, keskikaltevuus 42%, nousuaika noin tunti.

Puron ylityksen jälkeen polku nousee ja hiukan laskee rinteellä, josta näkyy myöhemmin erittäin komeita maisemia Amarin laaksoon.

Takimmaisena Kreetan korkein vuori, Psiloritis ja sen edessä Samitos-vuori.


Reitille on rakennettu runsaasti kiviportaita, jotka helpottavat nousua huomattavasti. Kreipen kaappauksen aikaan kuljettiin aasi- ja lammaspolkuja, jotka olivat hyvin paikallisten tiedossa.


Lähde ja ensimmäinen paikallisten vartiopaikoista.


T
oinen vartiopaikka.


Kolmas vartiopaikka.


K
reipen piilopaikka Gerakarissa, nimeltään Hainospilios. Gerakarin kylä näkyy alhaalla.


Luolan suuaukko on  hyvin piilossa. Pari porrasta alempana aukon takana on maalattia ja sivuilla kallioluiskia. Päällä on osittain lohkareita, osittain kivistä rakennettu katto.  Ahdasta ja kylmää.

 

Copyright Kreeta.info /Juhani Viitanen
Osittainenkin julkaisu ilman kirjallista lupaa kielletty.