Perustiedot

 

Varaa hotelli tästä kohteesta. Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Loutro

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 01.12.2016

 

Loutron kylään pääsee vain lautalla tai polkuja pitkin. Kreetan etelärannikko on luonteeltaan hyvin erilainen kuin turismiin painottuva pohjoisrannikko. Täällä on lähes aina pohjoisrannikkoa lämpimämpää. Jyrkän, vuoristoisen maiseman täplittävät valkoisena hohtavat kylät. Vastapainona on Kreetan maaperän punaisiin ja harmaisiin sävyihin värittyneet massiiviset vuoret. Niiden kyljestä lukemattomat rotkot avautuvat syvänsiniselle Libyanmerelle. Tiestö Kreetan etelärannikolla myötäilee vuoria ja saavuttaa rannan vain muutamissa kohdissa.
Kylä sijaitsee Chora Sfakionista länteen, noin 15 minuutin laivamatkan päässä. Laivan lähestyessä kylää, se näyttää ohuelta, valkoiselta kaistaleelta rannalla, massiivisten vuorten kainalossa, lahden suojassa. Perillä laiturilla on ahdasta, kun tavernat noutavat täydennyksensä saapuneesta laivasta, uusi lomanviettäjien joukko saapuu ja toiset lähtevät.

Toistakymmentä pientä hotellia ovat Loutron sydän. Lähes jokaisella on kapean kadun toisella puolella oma taverna. Laiturille on ahdettu muutama auto vaikka kylässä ei ole edes teitä. Kylässä on vain kapea kävelykatu hotellien ja rantakaistaleen välissä. Autot ovat paikallisten omia ja täällä vain säilössä. Laivan avulla niillä pääsee tien päälle. Luottokortit tai pankkikortit eivät käy joka paikassa maksuvälineenä.

Kävijät suosittelevat
Auringonpalvojille
8.0/10
Perheille
7.0/10
Pariskunnille
7.0/10
Huvittelijoille
6.0/10
Hiljaisuutta kaipaaville
3.0/10
Liikunnallisille
5.0/10
Historiaa etsiville
4.0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.


Kylä keskittyy pariskuntiin

Vuosien ajan kylä on pyrkinyt panostamaan pariskuntien viihtyvyyteen. Sitä puoltaa rantakin, jossa ei ole paljoa leikkitilaa ja joka on pyöreätä, kymmensenttistä kiveä. Lapsille se ei ole kovin sopiva mutta aikuisille riittävän hyvä. Myös lasten leikkipaikat puuttuvat.
Merenlahti on rauhallinen ja ainoastaan rannassa olevat alukset liikkuvat alueella laivan lisäksi. Loutron kylä on yhden kapean rantakadun varrelle nousseiden hotellien muodostama kokonaisuus. Kadun toisella puolella, rannassa ovat tavernat ja auringonottotuolit. Kadulla ei ole liikennettä, ei skoottereita eikä autoja. Kreetalaiseen elämänmenoon tottuneille tämä on erityinen kokemus. Kylän läpi kulkevat silloin tällöin vain vuorenrinteen E4-vaellusreittiä kulkevat patikoijat, jotka istahtavat hetkeksi tavernoihin.

Hotelli Porto Loutron emäntä Alison Androulakakis kertoo, että kreikkalaisten lomaillessa pääosin elokuussa, lapset ovat luonnostaan mukana mutta muutoin vieraat ovat lähes pelkästään pariskuntia.

-Kaikki täällä on rakennettu oikeastaan pariskuntia silmälläpitäen. Kun liikenne ja melu puuttuvat, hiljaisesta olemisesta, uimisesta, hyvästä ruuasta, vuorten poluilla kulkemisesta ja erityisen kauniista maisemasta voi nauttia täysin siemauksin. Täällä käy myös julkisuuden henkilöitä, jotka eivät juurikaan saa olla rauhassa suuremmissa turistikohteissa, sanoo Alison.
….

….
Alueella on eritasoisia hotelleja, joissa on yhteensä noin 900 vuodepaikkaa. Koko alue oli vuosikymmeniä sitten vain pari kahvilaa ja vaatimattomia majapaikkoja sisältävä ranta, jonne varakkaammat hipit tulivat. Heidän tarpeitaan varten syntyivät aikanaan ensimmäiset kahvilat. Nyt koko kapea ranta on täynnä hotelleja ja tavernoja mutta kuitenkin kreetalainen kylämiljöön vaikutelma on yhä läsnä. Joinakin aikoina kesäkaudella hotellit ovat lähes täynnä.
….


Loutro on kaunis, siisti ja rauhallinen. Siellä ei ole turistikauppoja,
diskoja, liikennettä eikä sisäänheittäjiä. Historiallinen Fenixin
(Foiniks) kylä ja tuhansien vuosien takaiset rauniot löytyvät Loutron
takaa, niemen toiselta puolelta noin kilometrin päässä.

….

….
E4-polkua pääsee myös Aradenan rotkon suulle Fenixin kautta. Matkaa on reilut kaksi kilometriä. Loutro on omatoimimatkailijan kohde.Loutron takana niemen päällä on lukuisia vanhoja venetsialaisia rakennusten jäänteitä. (Katso suurempi kuva).

Loutron yläpuolella ja rannan tuntumassa on lukuisia vaelluspolkuja, joiden kautta pääset vaeltamaan sekä itään, että länteen ja ylös Anopolin kylään.
...

Niemen päällä näkyy ylempänä kuvattu rauniolinna ja muita rakennusten jäänteitä.

Lisätietoja:

Varaa HOTELLI Loutron kylästä

Näin pääset Loutroon;

Linja-auto aikataulut Chora Sfakioniin
-Laiva Chora Sfakionista Loutroon kulkee viikonpäivästä
riippuen neljä-viisi kertaa, paitsi keskiviikkoisin. Lippu maksaa
muutaman euron. Liput saa Chora Sfakionin pysäköintialueen lippukioskista.

Katso ajantasaiset laiva-aikataulut.

-Loutrosta voit ottaa taksiveneen ja käydä sillä lähikylissä tai rotkojen suulla.

Hotelli Porto Loutro   www.hotelportoloutro.com
HotelliThe Blue House  email: bluehouseloutro@chania-cci.gr

Loutron viralliset internetsivut

 

 

2 Responses

  1. Päksy sanoo:

    Loutro on suloinen ja kuvauksellisen kaunis pikkukylä. Vaelsimme sinne Aradenan rotkon kautta, yövyimme ja nautimme maistuvan illallisen.

    Suurta ihmetystämme herätti kylän perimmäisessä nurkassa nököttänyt "jäätelöauto". Miten ihmeessä se oli sinne saatu, tiettömän taipaleen taakse.

  2. Eira Mäki sanoo:

    Jäin Loutron kylään Samarian vaelluksen jälkeen, sillä kylä oli jäänyt mieleen aikaisemmilta Samarian reissuilta laivamatkalla Agia Rumelinista Hora Sfakioniin. Majoituin aivan ihanassa pienessä Loutro Bay hotellissa. Ihastuttava huone ja yrttien tuoksu, Parvekkeelta upeä näköala lahdelle. Saatan mennä uudestaan, mutta en yksin. Tuntui olevan pariskunnille sopiva paikka. Rauhallinen ja kaunis, kiva meloskella lähiympäristössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *