Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Platanian rotko

By Kreeta.info / Juhani

Päivitetty 14.10.2021

Tälle rotkolle voisi antaa enemmän erilaisia ja vastakkaisia superlatiiveja  kuin millekään muulle vaeltamallemme Kreetan rotkolleItse luokittelemme Platanesin rotkon tämän hetken parhaaksi rotkovaellukseksemme. Toisaalta rotko -sana antaa hiukan vääränlaisen  mielikuvan, koska todellisuudessa kuljetaan jyrkällä rotkoseinämällä lähes  900  metriä ylöspäin, harmaana massiivina taivaalle kurkottavaa  Psiloritis-huippua kohti.

Rotkovaeltajat suosittelevat
Erityisiä näkymiä
0/10
Kokemisen arvoinen
0/10
Helppo saavuttaa
0/10
Helppo vaeltaa
0/10
Polun merkitseminen
0/10
Kivikkoinen
0/10
Tasapainoa vaativa
0/10
Kuntoa vaativa
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.


Ensimmäiseksi on todettava, että rotko on tarkoitettu vain kokeneille vaeltajille.  Jo rotkossa olevat kyltitkin varoittavat siitä: ”Vain kokeneille
vaeltajille. Vaarallinen rotko”.  
Kuulostaa dramaattiselta mutta todellisuudessa rotko on hyväkuntoiselle ja kokemusta omaavalle vaeltajalle kaikin puolin hieno
kokemus. Eikä normaalilla harkinnalla, hyvällä vaelluskokemuksella ja kunnossa olevalla tasapainoaistilla varustetulle kulkijalle mitenkään erityisen vaarallinen. Monissa kohdissa jyrkällä seinämällä on heti polun kyljessä jyrkkä pudotus, eikä hatara puukaide ole kuin henkisenä tukena. Joskus se puuttuu kokonaan, eikä siihen voi tiukan paikan tullen muutoinkaan luottaa.
Mikäli tämän rotkon haluaa kulkea, eikä ole riittävää kokemusta rotkoista, kannattaa ottaa yhteys vaikkapa tällä sivustolla oleviin vaellus- ja patikointimatkojen järjestäjiin.

Ja vielä kertauksena; tänne aikovan tulee olla erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa ja tietää omat rajansa. Jos sotakin sattuu rotkoa noustessa, rotkosta pois pääsy yhden henkilön levyistä, kapeaa kivistä polkua pitkin syvän rotkon seinämää on päivän kestävä operaatio. Jos pääsee ylös ylimmälle tasanteelle (noin 1000 metrin korkeuteen), on mahdollisuus serpentiinitien kautta palata takaisin muutaman kilometrin päähän lähtöpaikasta (katso kuva alempana). Tie on ainakin maastoautolla ajettavissa.

Psiloritisin huippu ja sen juurella Platanian rotko aamuauringon noustessa. Kuvattu Thronosin kylän tavernan terassilta.

Ja sitten ne superlatiivit: Platania on jyrkässä rinteessä kuljettava, jyrkästi
ylöspäin suuntautuva rotko. Sen kauneus syntyy monimuotoisuudesta, terävistä kalliopaasista, upeasta näköalasta alla olevaan laaksoon ja siellä oleviin kyliin, hienoista yksityiskohdista, jatkuvasti muuttuvista näkymistä, vehreistä keitaista, jyrkästi ylöspäin nousevista, kivisistä portaista, upeista taukopaikoista, rotkon pohjattomalta vaikuttavasta syvyydestä, yllä liitelevistä kotkista, yksinäisyydestä ja hiljaisuudesta. Ja siitä että se vie voimia. Lähes 1000 metriä ylös neljän kilometrin matkalla ja sama alas. Se tuntuu jaloissa.


Näkymä laaksoon Thronoksen kylästä. Psiloritis -huippu ja Platania -rotko kuvan vasemmassa laidassa.
Katso kuvaa
suurikokoisena .


Tarkempi kuva rotkoalueesta. Näköalatasanteelta voi vaeltaa edelleen ylös Psiloritisin huipulle. Kokonaisnousu noin 2300 m.


Rotkon lähtöpaikka on Platanian kylässä (huomioi muut samantapaiset kylänimet lähiympäristössä). Aivan kylän kupeessa on pysäköintialue ja opastaulut.


Rotkoon lähtö on hämäävän helppo ja ikään kuin vaatimattomuuttaan kätkeytyvä.


Muutamien sortuneiden askelmien ja kaatuneiden puiden ylityksen jälkeen eteen avautuu selkeä reitti ylöspäin. Tällä vaelluksella vain aivan ensimmäisillä sadoilla metreillä joutuu katsoman hiukan, minnepäin oikea polku vie.


Laakso jää alapuolelle nopeasti. Tällä kohdalla ovat polun jyrkimmät osuudet.Pääosa kaiteista on kunnossa mutta muutamassa kohdin niihin ei voi luottaa.


Ensimmäinen varsinainen taukopaikka.Näkymät ovat monin paikoin komeita.
Kylät jäävät valkoisina taloryhminä jalkojen juureen


Puuportti, jonka alitus tapahtuu kumartamalla.


Yläosan ensimmäisellä tasanteella on hanhikorppikotkien pesäkallio.
Useimmat

kääntyvät paluumatkalle rotkon yläosassa olevalta kappelilta. Mutta
tästä on vielä hienoja näköaloja sisältävä polku ylös ylimmälle
näköalatasanteelle.


Yläosan kappelin pihalla vesihana, jonka toiminnasta ei aina varmuutta.
Kaikki vesi ja ruoka otettava mukaan vaellukselle.


Ylimmältä tasanteelta kuvattu panoraamakuva. Katso kuva suurikokoisena (3 Mb)

 

Lisätiedot:

Reitin pituus: n. 4 km (ylimmälle tasanteelle)
Kokonaisnousu n. 1000 m.
Kokonaislasku (nousun aikana) 140 m.
Vaellusaika ylös n. 3,5 h
Vaellusaika alas n. 2,5 h

2 Responses

  1. Pappousjiajia sanoo:

    Kiitos upeista kuvista ja hienosta kuvauksesta. Tekee mieli taas Kreetalle 🙂

  2. Zaxari sanoo:

    Kavimme kulkemassa reitin. Mahtavat nakoalat. Ei suositella heikkokuntoiselle eika "heikkohermoiselle".

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *