Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Nida

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 06.01.2016


IDA -vuoren itäpuolella sijaitseva tasanko on saavutettavissa Anogian kylän kautta. Tasanko on tyypillinen lampaiden laiduntamiseen käytetty ruohotasanko. Erityiseksi sen tekee Ida -vuorelle lähtevän itäisen polun alkupiste ja merkittävä muinaisjäännösten löytöpaikka, Zeun luola.

Varaa HOTELLI läheltä Nidan tasankoa (Anogian kylä).Nidan reunalle pääsee ajamaan hyväkuntoista asfalttitietä. Tien varrella maisemat ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia. Tien päässä, Nidan tasangon reunalla  on myös vaatimaton taverna, joka on avoinna satunnaisesti. Nidan tasanko on korkeiden vuorien ympäröimä, kaunis ja keväällä hyvin vehreä. Matkalla Nidalle on ikivanhoja lammaskatoksia, kivistä rakennettuja Mitatoja.

Nidan korkeus on noin 1500 m merenpinnasta.


Vasemmalla ylhäällä näkyy Nidalle tuleva tie ja keskellä kuvaa asfalttitien loppupää, joka päättyy tavernarakennuksen pihaan.


Lampaat laiduntavat Nidalla. Kuvassa ne kulkevat noin klo 17.00 aikoihin kohti tarhaa Nidan rinteellä.

Nidan korkeus merkitsee myös ajoittain pilvien kertymistä tasangolle.

Mikäli haluaa nousta jonkin matkaa vuorelle, polku sinne lähtee oikealle kääntyvässä mutkassa, Zeun luolalle vievällä hiekkatiellä. Väritäplät kivissä on merkkinä muutoin vaikeasti havaittavasta polun päästä.

Hyvät jalkineet, hattu ja vesipullo ovat tarpeen lyhyelläkin pistäytymisellä vuorella. Ei sovi huimauksesta kärsiville.
(Mikäli haluat tutustua vaellukseen Idalla, katso sivu: ”Vuoret: Psiloritis/Ida”).


Kun jatkaa hiekkatietä ylös, pääsee muutaman sadan metrin jälkeen Zeun luolalle. Se on karu, pieni luola jonka suuaukko on talvisin lumen
peitossa. Kiskot ovat jäänteitä kaivausten aikana viereiseen rinteeseen kuljetetun kivimassan siirrosta.
Jo minolaiseen aikaan luola on ollut pyhä paikka. Sieltä löytyi runsaasti jäännöksiä erilaisista esineistä.

Nidan tasanko on merkittävä veden keräysallas. Tutkimusten mukaan Nidan tasangon keräämä vesi suodattuu tasangolta maaperään, jossa on maanalainen vesiuoma etelään päin. Uoman kautta tuleva vesi purkautuu maanpinnalle alempana olevassa Zarosin kylässä. Kaikki Kreetalla käyneet ovat ainakin joskus nähneet vesipullon jossa lukee ”Zaros”. Tuon pullon vesi on lähtöisin Nidan tasangolta.


Lisätietoja:

Varaa HOTELLI läheltä Nidan tasankoa (Anogian kylä).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *