Rotkovaellus

Patsoksen (Agios Antonius) rotkovaellus

Rotko on vaellettavissa molemmista suunnista. Helpoiten sen löytää saapumalla etelästä, Patsoksen kylän suunnalta. Pohjoisen suunnasta rotkoon pääsee seuraamalla kartoissa olevaa rotkon purouoman ja Patsoksen tekojärven yhtymäkohtaa. Rotkon suulle pääsee autolla molemmista suunnista (ks. rotkon pohjoisen pään kuva alempana).
Patsos on vaativa rotko ja sisältää useita, köysin varmistettuja kohtia. Se vaatii kohtuullista kuntoa ja korkean paikan sietokykyä. Monin paikoin joutuu kulkemaan kumarassa ja vetämään tai laskeutumaan itseään käsin tukien. Rotko on viileä ja sen läpivaellus vie parisen tuntia. Juomavesi ja välipalat otettava mukaan. Rotkon joutuu kulkemaan edestakaisin, ellei halua järjestää autokuljetusta. Maantiepaluureitti kävellen on pitkä ja kuuma.


Rotkon eteläpäästä lähdettäessä, alemmas varsinaiseen rotkoon pääsee sekä oikeaa että vasenta rotkon sivua. Runsaan veden aikana oikea puoli suositeltavampi, muulloin vasen.


Eteläsuunnalta, helpoimman rotko-osuuden jälkeen rotkon vasenta puolta pitkin lähdetään laskeutumaan alas. Rotkon oikeaa sivua pääsee myös alas puron ylittävälle sillalle, mutta paljon jyrkempää polkua.


Jyrkin kohta ohitettu ja sillan kupeesta polku jatkuu alaspäin.


Helpoimmillaan reitti on tämän näköinen.


Ajoittain rotkon valot ja varjot tekevät siitä huikean kauniin.


Kalliot melkein kohtaavat.


A
joittain joutuu odottelemaan muita kulkijoita.


Kun purossa virtaa enemmän vettä, kiven ylitys on ainut reitti eteenpäin.


Esteet näyttävät ylittämättömiltä, mutta reitti löytyy.


Reitin etsintää. Väylä kulkee oikeanpuoleisen kallion kyljessä.


Köydet ovat erinomainen apu ja turvallisuuslisä etenkin märissä olosuhteissa.


Pohjoispäässä rotko päättyy siltaan. Tästä puronuoma johtaa veden tekojärveen.


Puronuoma juuri ennen tekojärveä matalan veden aikaan.


Auton oikealla puolella näkyy rotkon pohjoispää. Tämän löytää seuraamalla kartalta puron ja tekojärven yhtymäkohtaa esimerkiksi oheisen karttasivun Google-kartasta.

Lisätiedot:
– Vaellusaika 2-3 h
– Lähtökorkeus 390 m
– Saapumiskorkeus 190 m
– Keskijyrkkyys -3,8%
– Pituus noin 3 km

Vaelluskengät suositeltavat. Juomavesi ja välipalat mukaan. Hanskat ovat hyvät kalliopinnoilta ja köysistä tukea otettaessa. Keväällä hyvin vaikeaa päästä läpi suuren virtaaman vuoksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *