Viinipullo tuliaisiksi

Viinipullo tuliaisiksi

Joukon viinikarahvi: Viinipullon ostamisesta Kreetalla

 

 

 

….
….

 

 

 

 

Suomalaiselle viinipullon ostaminen Välimerellä nostaa hien otsalle helpommin kuin paahtava aurinko. Viinihyllyn edessä niskaansa raapiva asiakas on ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Pullojen paljous tekee sokeaksi. Joku hyvä viini pitäisi saada mutta mikä voisi olla sopiva. Kreeta.info sivujen seuraaminen on hyvä keino olla perillä paikallisista tuottajista.

Tässä kuitenkin muutama ohje pahimpien karikkojen välttämiseksi viiniostoksilla:

Itse kauppa:
   Auringon valo ja lämpötilojen suuret vaihtelut ovat viinin viholliset numero yksi ja kaksi. Suosi liikkeitä jotka ovat ilmastoituja ja joissa viinit ovat sijoitettu auringonvalolta suojaan. Suosi myös paikkoja joissa henkilökunta tarjoaa apuaan. Jos myyjät kiinnostuvat sinusta sisälle kauppaan astuessasi tiedät olevasi hyvissä käsissä. Oletettavasti tällöin myös viinejä on kohdeltu oikein. Kovin pölyinen pullo kielii pitkästä hyllyajasta. Sen valitseminen ei välttämättä ole hyvä idea.
Älä koskaan valitse viinipulloa ikkunalla olevasta esillepanosta!

Vuosikerrat:
Olen jo hetken odottanut koti-Alkooni Boutari Kretikos vuosikertaa 2010. En tiedä mitä olisin sanonut hiljattain törmätessäni Kreikassa vuosikertaan 2002! Väri oli kyllä upean intensiivisen kultainen, mutta itse viini kuuluu todennäköisesti jo viinien hautuumaille. Todennäköisesti siitä oli tullut ’viinienkeli’ samoihin aikoihin kuin vieressä pötkötelleestä Boutari Santorini 1999:stä!
Jos et tiedä varmuudella mitä olet saamassa niin suosi aina tuoreinta saatavilla olevaa vuosikertaa.

Hinta:
Pyydän harkitsemaan yli 15 euron viinejä jos et ole aivan vakuuttunut ostoksesta. Myös ’ylihalpoja’ viinejä kannattaa miettiä. Meille tuntematon kahden euron viini-käsite on realiteetti viinintuottajamaissa. Kahdella eurolla saa ihan mukiinmeneviä viinejä jos ei ole turhan kranttu. Alle eurolla saa viiniä mutta se saattaa olla jo todellinen yllätys, eikä suinkaan aina hyvään suuntaan.
Hintoja kannattaa toki vertailla, hintaero samalle viinille saattaa olla jopa kymmenen euroa. Maksan kuitenkin mieluusti pari euroa ’ylimääräistä’ viileistä olosuhteista.

Pullo:
Pulloa kannattaa aina käännellä ja tarkkailla ennen kuin sen valitsee. Ole tarkkana korkin kanssa: jos korkki on noussut pullosta, vaikka vain millin pari, jätä se hyllyyn. Sijoita rahasi mieluummin pulloon jossa kaikki on niin kuin pitääkin.
Korkin nouseminen kertoo siitä että viiniä on varastoitu kuumissa olosuhteissa ja paine pullossa on työntänyt korkkia ulos pullosta.
Älä koskaan valitse pulloa jossa on halkeamia tai säröjä.

Itse viini:
Ellet ole ostamassa ikääntynyttä Baroloa, unohda oranssiksi tai ruskeaksi muuttunut punaviini. Todennäköisesti se on jo samalla hautuumaalla aiemmin mainitsemieni Santorinin ja Kretikosin kanssa.
Myös viinin määrä kannattaa kurkata: itse valitsen aina pullon joka on täysinäisin tai ainakin yhtä täynnä kuin muutkin.
Jätä aina vajaa pullo hankkimatta. Muista että Alkon harrastama rahat-takaisin-viallisesta-tuotteesta toimii vain Alkossa.
Malttia ostoksille, eivät nämä tuotteet mihinkään katoa.

Terveisiä viinikauppiaille.

Jouko

Lue lisää Joukon Viiniblogeja tääl.