Perustiedot

 

Varaa hotelli tästä kohteesta. Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Vamosin perinnekylä


by Kreeta.info / Juhani

Päivitetty 08.01.2015

Vuorten kyljessä, Apokoronasin alueella Hanian
itäpuolella sijaitsee Vamosin perinnekylä.
Koko seutua leimaa alkuperäinen maaseudun merkistö, pienet viljelykset, vapaasti kasvavat metsiköt, peltoviljelykset ja vähäinen turismi. Vamos kehittyy juuri noiden leimallisten ominaisuuksien varassa. Vuosien myötä kyläkeskus on muuttunut entisöinnin ja korjausten ansiosta ”vihreän turismin” esikuvaksi. Kyläläisten perustama kehitysyhtiö ei etsi suurta turistimäärää vaan rakentaa yksittäisten matkailijoiden, perheiden ja pienten ryhmien varaan.
Laatu korvaa määrän.

Kylässä on asukkaita noin 800. Kylässä on kauppoja, leipomo, internetkahvila, postitoimisto, pankki, puhelinyhtiö, poliisiasema, terveyskeskus, kaksi huoltoasemaa, hotelleja, jne. Kylässä on entisten aikojen perintönä jopa oikeustalo. Yksi kylän yhteistoimintaa lisännyt tapahtuma on ollut yleisömäärillä mitattuna erittäin onnistuneet musiikkijuhlat kerran vuodessa.
Kylän asukkaista suuri osa on välillisesti tai välittömästi mukana kylän kehitysyhtiön toiminnoissa. Kehitysyhtiö pyrkii toteuttamaan erilaisten hankkeiden kautta kylästä monipuolisen, elävän ja toimeliaan. Kylässä matkailijalle tarjotaan perinteisiä, mutta pienille ryhmille suunnattuja, tasokkaita palveluja. Kylässä vierailevat matkailijat ovat usein niitä jotka etsivät perinteistä Kreetaa, sen elämäntapaa, lähellä tuotettua ruokaa ja ja palveluja sekä mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavaa elämäntapaa.

Kävijät suosittelevat
Auringonpalvojille
0/10
Perheille
0/10
Pariskunnille
0/10
Huvittelijoille
0/10
Hiljaisuutta kaipaaville
0/10
Liikunnallisille
0/10
Historiaa etsiville
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.


Kylää halkoo pääkatu jonka ympäriltä löytyy toinen toistaan idyllisempiä näkymiä. Kylässä otetaan mielellään vastaan matkailijoita, mutta vain pieniä ryhmiä tai yksittäisiä matkaajia. Monipuolisia majoitustiloja on tarjolla lähes kaikkialla kylän alueella.

Vanhat kivetyt kadut on jätetty tarkoituksella alkuperäiseen kuntoonsa. Historia on läsnä kaikkialla.

Kylän arkkitehtooninen ilme on säilynyt hyvin. Vamos onkin yksi alueensa tärkeimmistä perinnekohteista.
Kiinnostavia nähtävyyksiä ovat mm. upeita maalauksia sisältävä Neitsyt Marian kappeli (13. vuosisata), sekä Karidin luostari (13. – 19. vuosisata). Alueella on myös vanha öljypuristamo, jossa on kaksitoista holvikaarta.

Uudemmat rakennukset on sovitettu kylän kokonaisuuteen. Vamosia leimaa rauhallinen, ystävällinen ilmapiiri.

Erinomaisia kahviloita ja tavernoja löytyy useampikin.

Kun haluat oman uima-altaan huoneistosi yhteyteen, sellainenkin löytyy. Tässä kuvassa pienen hotellin patio.

Osa rakennuksista odottaa entisöintiä. Kaikki mitä kylässä tehdään, tähtää alkuperäisen ilmapiirin ja näkymien säilyttämiseen, kuitenkaan nykyaikaisia mukavuuksia unohtamatta.

Puutarhassa kasvava, luonnonmukaisesti viljelty munakoiso on symbolina kylän ruokaperinteelle. Vamosissa järjestetään useita pienimuotoisia ruokakursseja. Niistä yksi on suomenkielinen, Merja Tuominen-Gialitakin vetämä.


Lisätietoja:

Varaa HOTELLI Vamosista (Booking.com).

Valitse Vamosin hotellilistauksesta itsellesi sopivin (Trivago).

Vamosin omat kotisivut.

Ohjelmaa ja ruokakursseja Merjan vetämänä.

Kylän keskipisteeksi muodostunut taverna tou Bloumosifi.

Bussiaikataulu Hania – Vamos.

 

1 Response

  1. Hartza sanoo:

    Maineensa arvoinen kylä. Kannattaa käydä tutustumassa. Merjan ruokakurssit ovat mukava kokemus. Minullekin olivat, vaikka en oikein ruokaa osaakaan valmistaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *