Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta. Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Topolian rotko


by Kreeta.info / Juhani

Päivitetty 15.06.2012

Topolian rotko on lyhyt, lähellä yleistä tietä ja keskimääräistä
helpompi kulkea. Lisäksi se on vain tunnin matkan päässä
pohjoisen turistirannikosta.
Rotko sisältää vain muutamia kevyitä nousuja ja laskuja,
mutta tarjoaa varsinkin keväisin vehreyttä yllinkyllin.
Yläpuolella rotkon seinämällä kulkeva tie ei juurikaan häiritse
kulkijoita rotkossa. Rotkon alussa on taverna ja lopussa voi
nousta takaisin asvaltoidulle tielle melko mittavan nousun jälkeen.

Yläosan pikkukuvan vihreässä rinteessä näkyvän,  Kissamoksen ja Elafonisin välisen, ns. keskitien puolivälissä ajetaan Topolian rotkon kautta kapeaa, vuoren kyljessä kulkeva tietä pitkin. Tie kulkee pohjoisesta etelään Topolian kylän,  Kreetan kapeimman maantietunnelin ja rotkon eteläpuolella sijaitsevaan Katsomatadosin kylän kautta. Katsomatadosin kylän ja tunnelin eteläpään välissä päätiestä erkaantuu alas Arhondasin tavernaat vievä tie. Tavernan ympärillä on muutaman talon kylä rehevien puiden siimeksessä. Tavernan parkkipaikalta, sen yläpuolelta, on helppo lähteä rokoon vievälle polulle.
   Topolian rotko on puolentoista vaellustunnin mittainen ja pituudeltaan noin 3,3 km. Rotko on siis helppo vaeltaa myös edestakaisin. Koko matka kuljetaan puron vartta, jossa usein vielä kesäkuussa virtaa runsaasti vettä. 


Rotkovaeltajat suosittelevat
Erityisiä näkymiä
0/10
Kokemisen arvoinen
0/10
Helppo saavuttaa
0/10
Helppo vaeltaa
0/10
Polun merkitseminen
0/10
Kivikkoinen
0/10
Tasapainoa vaativa
0/10
Kuntoa vaativa
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.Kuvassa Topolian tunnelin eteläpää ja rotkon pohja oikealla alhaalla nähtävissä yhtä aikaa.
..


Alkumatka kuljetaan puiden varjostamaa helppoa polkua, loppumatka puron molemmin puolin kulkevaa polun pohjaa.
Polku on helpohko, jossa muutamissa kohdissa joutuu varomaan jyrkästi viettävää rinnettä polun vieressä.Rotko on varsinkin alkukesästä hyvin vehreä ja kaunis. Korkeat seinämät reunustavat rotkoa. Ylhäällä senämällä kulkevan liikenteen äänet kuuluvat ajoittain alas.


Puolen tunnin matkan jälkeen purossa on betoninen, matala pato, jonka yli voi matalan veden aikana kulkea helposti ja siirtyä puron toisella puolella jatkuvalle polulle.

Mikäli vesi on korkeammalla, voi puron ylitystä yrittää alempaa, puron kiviä pitkin. Polun varrella on paljon kasvillisuutta ja teräviä kivipintoja, joten käsineet ja pitkälahkeiset housut helpottavat kulkua.
Varsinkin alkumatkalla on tiheää metsää. Myös alempana rotkossa on puita ja rotkon päättyessä paljon vanhoja plataaneja.


Rotko jatkuu matalana eteenpäin puolentoista vaellustunnin jälkeenkin, mutta hankalampana kulkea. Varsinainen vaelluspolku päättyy rotkon pohjan yli kulkevaan teräsverkkoaitaan.

Sitä ennen vasemmalla  betonisen pumppuaseman kohdalla voi nousta ylös soratielle, jonka kautta pääsee asvalttitielle ja siitä ylös pienelle kirkkopihalle. Mikäli palaa jalkaisin takaisin lähtöpaikalle asvalttitietä pitkin, joutuu kulkemaan valo-ohjatun, hyvin kapean maantietunnelin kautta.

   Lähtöpaikan tavernassa on hyvää paikallista ruokaa, joka tehdään kylässä viljellyistä raaka-aineista. Varsinkin erilaisia hedelmiä alueella kasvaa runsaasti. Tarvernasta saa myös tarvittaessa opastusta ja isäntä voi viedä ryhmiä paikallisiille näköalapaikoille ja ylös vuorille. Tarvernasta saa vuokrattua myös huoneita
.

Lisätietoja:
Ota tarvittava juomavesi ja ruoka mukaan rotkoon.
Rotkoalueella ei voi eksyä.
Korkean veden aikana vettä pitävät jalkineet ovat välttämättömät.
Pitkälahkeiset housut helpottavat matkaa varsinkin syksyllä.
Rotkon peruspituus 3,3 km.
Nousua / laskua koko matkalla noin 300 m.

Videolla näet rotkoon ja tavernaan johtavan tien kohdassa 1:04.

Mikäli haluat nousta ylös Topolian kylään ja asvalttitielle, rotkon loppupäässä vasemmalla on pumppuasema. Nouse ylös sen vierestä ja seuraa sorapolkua ja -tietä, kunnes tulee risteys takaviistoon vasemmalle. Sen kautta pääset kylään muutaman serpentiinin kuljettuasi. Asvalttitien kautta paluu kävellen merkitsee tunnelin läpi kävelyä. Se ei ole suositeltavaa tunnelin kapeudesta johtuen.