Tusina tavallista Kreetan puuta
Julkaistu 16.11.2016
Kirjoittaja Anna Meurling (✝︎ 2020)
Puut ovat tärkeä osa kreetalaista maisemaa. Olemme tottuneet näkemään pienten kylien toreilla vanhan plataanipuun, jonka juurella on paikallinen kahvila. Kirkkomaalla näemme usein juhlallisia sypressejä, talojen pihapiirissä auringolta suojaa antavia mulperipuita. Ja minne vain Kreetalla katsookin, siellä näkee oliivipuita: saaren viljellystä pinta-alasta yli puolet on oliivipuiden peitossa.
Verrattuna moniin muihin Kreikan saariin Kreetalla kasvaa paljon puita. Kaupungeissa ja teiden varsilla seisoo istutettuja puita, joista monet ovat ajan myötä villiintyneet kasvamaan myös maaseudulla. Kreetan metsiä nähdäkseen on kuitenkin matkattava kauemmas vuorten rinteille ja rotkoihin.
Kreetan luonnonvarainen puusto on lisääntynyt viimeisten 150 vuoden aikana. Tämä liittyy viljelyn, laiduntamisen ja puunhakkuun vähenemiseen. Kreetalta tosin viedään nykyään suuria rekkakuormia polttopuuta mantereelle. Joidenkin puiden lehtiä käytetään eläinten ravinnoksi, joistakin valmistetaan huonekaluja.
Sanotaan, että Kreetalla muutama tuhat vuotta sitten olisi ollut suuria metsiä, joita hakattiin jo minolaisten palatsien rakennusaineeksi ja laivojen rungoiksi. Ida-vuoriston nimi puolestaan juontaa juurensa 3000 vuoden taakse doorilaiskieliseen metsäistä vuorta tarkoittavaan sanaan. Ehkä Psiloritiksen rinteet aikoinaan humisivat jaloja tammilatvuksia. Kuitenkaan Kreeta ei koskaan liene ollut täysin metsien peittämä, alavilla seuduilla on aina ollut liian kuumaa metsien kasvaa.
Moniin Kreetalla kasvaviin puihin liittyy tarinoita, ja mytologiasta löytyy useita kertomuksia puiden synnystä ja yhteyksistä Olympoksen jumaliin ja tarustojen sankareihin.
…
…
Oliivi
Olea europaea
Oliivipuu on läsnä kaikkialla Kreetalla aina lähes 800 metrin korkeuteen. Sen ylempänä se ei kasva kylmänarkuutensa vuoksi. Oliivipuita arvellaan viljellyn Kreetalla jo lähes 6000 vuoden ajan. Alueiden Rethimnonista itään sanotaan olevan Välimeren maiden oliivipuutiheintä, täällä kasvaa eniten oliivipuita neliökilometrillä. Kaikkiaan Kreetalla arvioidaan kasvavan 35 miljoonaa oliivipuuta. Näiden lisäksi maastossa kasvaa villinä oma lajikkeensa (Olea sylvestris), sen oksat ovat kulmikkaita ja joskus niissä on piikkejäkin, lehdet pieniä ja pyöreähköjä. Näitä villejä lajikkeita on ehkä hyödynnetty muinaishistoriallisina aikoina ennen varsinaista oliivin- viljelyksen alkamista. Kreikkalaisen mytologian supersankarin Herakleksen kerrotaan tempaisseen kokonaisen villin oliivipuun maasta sauvakseen, hänet kuvataan usein sen kanssa.
Oliivi kukkii toukokuussa ja sato kerätään keskitalvella. Oliivin kukat ovat paljaalle silmälle lähes näkymättömän pieniä, mutta kukintakauden huomaa olevan meneillään siitä, että puut näyttävät pehmeänpörheiltä. Kreetalaisista oliiveista saadaan erinomaista öljyä ja herkullisia pöytäoliiveja. Oliivilajikkeita on lukuisia, mutta moni sanoo parasta öljyä saatavan pienistä vihreinä poimittavista Koroneika-oliiveista.
Oliivipuu kasvaa vanhaksi. Kreetalta löytyy useita reilun tuhannen vuoden ikäistä puuta. Kahdesta arvokkaasta parituhatvuotiseksi mainitusta puuvanhuksesta poimittiin oksat vuoden 2004 Ateenan olympialaisten voittajien seppelöintiin. Kummankaan toistaan korkeammasta iästä ei päästy yksimielisyyteen, niinpä oksat poimittiin molemmista. Niistä toinen kasvaa itäisellä Kreetalla Kavousin takaisella vuorenrinteellä (Kreeta -lehti 2/2012), toinen Vouvesissa Hanian eteläpuolella.
Kreikkalaisessa mytologiassa oliivipuun antoi Ateenan kaupunkilaisille jumalatar Athena, nimeten samalla kaupungin. Hän voitti näin kilpailussa mertenjumalan Poseidonin, joka tarjosi kaupunkilaisille suolaista vettä kallioon lyömästään lähteestä. Oliivipuun lehvä on myös rauhan symboli, rauhankyyhkynen kuvataan oliivinoksa nokassaan, YK:n lipussa maapalloa kehystävät oliivin lehvät.
…
Johanneksenleipäpuu
Ceratonia siliqua
Tämä ikivihreä puu on saanut nimensä reilun kymmensenttisistä palkohedelmistään, joita Johannes Kastajan on arveltu syöneen ravinnokseen erämaassa. Kertomuksen paikkansapitävyydestä on enää jäljellä puulle jäänyt nimi. Muhkurarunkoisen puun palkohedelmistä on Kreetalla pula-aikana keitetty puuroa, nyttemmin ne kelpaavat possujen ravinnoksi. Palkoainesta käytetään myös makeutusaineena, luontaiskaupan suklaan valmistusaineluettelossa mainittu carob on Johanneksenleipäpuun makeahkoa jauhoa. Paloista on valmistettu myös vauvojen ripulilääkettä, ja Kreetan oma kolajuoma saa makeutensa palkojauheesta.
Palkojen sisältämiä pieniä tummia ja kivikovia siemeniä on aikoinaan käytetty punnuksina jalokivien punnitsemisessa – ne kun silloisilla vaaoilla punniten ovat kaikki suurin piirtein saman painoisia. Arabian kielellä niistä käytetään sanaa karat, nykykäyttöön on siirtynyt tuo sana c-alkuisena timanttien ja helmien standardoiduksi painomitaksi (carat). Sana karat sen sijaan on siirtynyt kullan puhtautta osoittavaksi mittayksiköksi.
Johanneksenleipäpuuta on viljelty korkean sokeripitoisuutensa vuoksi, nyttemmin se on myös villiintynyt laajalti yli koko Kreetan. Se kasvaa kylien liepeillä, usein oliivipuun seurana oliivilehdon reunamilla. Se tyytyy heikompaankin maaperään ja selviää viheriöivänä läpi kuumien kesien ja viimaisten talvien. Punasyistä puuainesta käytetään huonekalujen valmistukseen, koristepuunveistoon ja runsain mitoin polttopuiksi.
…
Sypressit
Cupressus sempervirens
var. pyramidalis ja var. horisontalis
Mielikuva puusta nimeltä sypressi on usein se salskea kapoinen kynttilänmallinen puu, joka koristaa varsinkin kirkkojen pihapiiriä. Tätä sypressiä (C. s. var. pyramidalis) kutsutaan myös Italian sypressiksi ja sitä on pidetty pyhänä puuna, koska sen muoto muistuttaa uhritulen liekkiä. Niinikään sitä on kutsuttu Jumalan sormeksi, siinä se seisoo taivasta osoittaen, vartiomies.
Antiikin ajoista lähtien Kreetan symboli on ollut se toinen sypressi laji (C. s. var. horisontalis). Se kasvaa Pohjolan joulukuusta muistuttavana leveähelmaisena, korkeana ja suorana havupuuna kaikkialla Kreetan alavilla mailla ja käkkyräisenä säänpieksemänä ikipuuna viimeisimpänä vuoristojen ulkokylkien puurajalle asti reilun 1600 metrin korkeuteen. Siellä vuorten korkeudessa kasvavien, osin kelottuneiden puuvanhusten sanotaan olevan mahdollisesti Euroopan vanhimpia luonnonvaraisia puita. Ne taipuvat maata myöden ja havupuulle poikkeuksellisesti ne versovat jopa suoraan kelottuneesta rungosta. Ikää näillä puilla arvellaan olevan reilusti toista tuhatta vuotta. Kreikkalaisessa mytologiassa sypressi, kiparissos kreikaksi, oli kaunis nuorukainen, valon, auringon ja taiteiden jumalan Apollonin rakastama. Onneton Kyparissos surmasi vahingossa Apollonin myös rakastaman pyhän peuran. Suuressa murheessaan Kyparissos pyysi Apollonilta ikuista itkua rangaistukseksi teostaan. Apollon kuitenkin antoi nuorukaiselle ikuisen elämän, muutti tämän kapoiseksi sypressiksi, surun symboliksi – puun mahla tihkuu rungosta kyyneleen muotoisina pisaroina.
…
Eukalyptus
Eucalyptus globulus
Eukalyptuspuu kasvaa nopeasti monikymmenmetriseksi paksurunkoiseksi puuksi. Sitä on istutettu muun muassa Hanian ja Rethimnonin väliin Georgioupolin ympäristöön, missä aikoinaan levisivät malariahyttysiä kuhisevat suoalueet. Tämä puu tarvitsee paljon vettä, joten sen avulla voitiin kuivata noita kosteikkoalueita ja vähitellen vähentää malarian uhkaa. Levittyään laajemmille alueille puu vie jo kasvualaa muilta puilta käyttäessään suuren osan maaperän kosteudesta. Suuren lehtikruununsa vuoksi sitä istutetaan myös puistoihin antamaan auringon suojaa. Esimerkiksi Rethimnonin kaupunginpuistoa ympäröivät muhkeat eukalyptukset, joilla ikää kuitenkaan ei ole edes paria sataa vuotta.
Puun runko näyttää kirjavan hilseilevältä ja sen pitkulaiset roikkuvat lehdet ovat aromaattisia; kun niitä musertaa sormissaan lehahtaa ilmaan voimakas eukalyptuksen tuoksu. Puun notkeista oksista voi sitoa tuoksuvan ja rentouttavan saunavihdan. Lehdet ovat antiseptisia, ja niitä on kautta aikojen käytetty kansanlääkin-
nässä, erityisesti vilustumissairauksien hoidossa. Meistä monet ovat varmaankin tehneet tuttavuutta eukalyptuspastilleista valmistetun höyryhengityksen kanssa lapsuuden flunssaisen olon lievittäjänä.
Pihallani kasvaa eukalyptuspuu, jonka hankin hyttysiä karkottamaan kohta kymmenen vuotta sitten. Ostin sen pienenä oksana kukkapurkissa. Mesinmäelle muuton yhteydessä kukkaruukku siirtyi nykyiseen pihaan, mutta puu näytti voivan kovin huonosti ja pudotti kaikki lehtensä. Kukkapurkin pohjan läpi se kuitenkin kasvatti vankan juuren syvälle pihamultaan sitoen kukkaruukun niille sijoilleen. Kuutisen vuotta sitten katkaisin juuren ja tarjosin puulle vielä mahdollisuutta. Istutin huonokuntoisen hontelon kepakon piharinteeseen, ja puu lehahti kasvuun – puolitoista metriä vuodessa. Nyt eukalyptus on pihan korkein puu, salskea tuuhealatvainen tuulessa humisija.
…
Tamariskit
Tamarix spp.
Tamariskeja on olemassa Välimerenmaissa parisenkymmentä eri lajia, ja niiden toisistaan erottaminen on tavattoman vaikeaa. Kreetan hiekkaisilla merenrannoilla ja rantateiden varsilla viihtyvä
tamariski kasvaa useampimetriseksi puuksi ja se kukkii vaaleanharmain kukin alkukesällä. Tuolloin puu näyttää siltä, kuin se olisi kuihtumassa, vain lähempi tarkastelu paljastaa oksien kärjissä nuo
vaatimattomat kukat. Tätä kauempaa katsoen havupuuta muistuttavaa puuta istutetaan ranta-alueille, koska se kestää meren suolaisuutta. Siellä se tarjoaa luontaisen aurinkovarjon ja tuulensuojan uimarantojen kävijöille.
Tamariskia kuulee kutsuttavan myös suolapuuksi ja suolaseetriksi, eikä kreetalainen mielellään pysäköi autoaan sen alle, puu kun hikoilee peltejä vahingoittavaa suolaa auringossa. Puu kylvää suolaa maaperään ympärilleen ajaen pois muuta kasvillisuutta. Sen suolaisuus myös hätistää tiehensä hyönteisiä ja puu toimii näin luontaisena hyönteiskarkotteena. Kreetankävijä näkee tamariskeja erityisesti Hanian ja Rethimnonin pikatien varressa ja kaikkialla uimarantojen reunamilla. Pitkillä hiekkarannoilla puut sitovat tehokkaasti maaperää estäen sen valumisen mereen. Tamariski mainitaan niin Raamatussa kuin myös Koraanissa, muun muassa Abraham istutti tämän puun lähteelleen. Se on myös mukana Egyptin muinaishistoriassa ja sieltä on temppelien kaivauksilta löytynyt viitteitä tamariskeista. Lesboksen saarelta on peräisin tamariskin nimeäminen Apollonin puuksi.
…
Tammet
Quercus coccifera ja
Quercus macrolepis
Kreetalla kasvaa kourallinen tammilajeja, esittelen tässä ne kaksi tavallisinta, jotka matkailija voi tavata kaupunkien ulkopuolella. Muinaisina aikoina arvellaan Kreetalla kasvaneen juuri tammimetsiä, niistä on jäljellä joitakin metsäisiä saarekkeita, kuten esimerkiksi Minolaisella hautausmaalla Rethimnonin eteläpuolella ennen Armenin kylää ja Amarinlaaksossa Monastirakin ja Meronaksen kylien välisillä rinteillä. Tammien suvun nimi tulee kreikan sanasta ’kratos’, joka merkitsee voimaa ja valtaa. Nämä puut näyttävätkin voimakkailta, muhkeat
käppyräiset oksistot muodostavat lehtikruunuja, jotka hallitsevat
maisemaa.
Kermestammi (Q. coccifera) kasvaa sekä pensaaksi että korkeaksi puuksi, läpimitta voi nousta yli kolmen metrin. Tätä puuta on sanottu Euroopan sopeutuvimmaksi puuksi: se pysyy hengissä vaikka lampaat ja vuohet nakertaisivat sen maan tasalle, se selviää suurina puina alavien maiden kesä- helteistä siinä kuin vuoriston kovista talvista. Valkoisilla vuorilla kermestammi kasvaa vuoriston sisäpuolella vielä 1780 metrin korkeudessa. Siellä laiduntavat lampaat ja vuohet ovat syöneet sen käkkyräisiä pensaita muovaten polkujen varsille kummallisten veistoshahmojen kavalkadin. Meren suolaisuudesta kermestammi ei pidä, se ei juuri kasva alle kilometrin päässä rannasta. Jos puu vahingossa palaa se versoo nopeasti uudelleen.
Kermestammea hakataan polttopuuksi ja sen pienillä piikkisillä lehdillä kasvavaa puoliparasiittista kovakuoriaista (Kermococcus vermilio) käytettiin entisinä aikoina lankojen värjäyksessä purppuran värisiksi. Mytologian sankari, Ateenan prinssi Theseus värjäsi laivojensa purjeet punaisiksi näiden kuoriaisten avulla ennen lähtöään Kreetalle Labyrintin Minotaurus -hirviötä lyömään. Spartan sotilaat värjäsivät sotisopansa samalla tavoin peittääkseen veriroiskeet taistelussa.
Valloniatammi, Aigean tammi (Q. macrolepis) pudottaa lehtensä myöhään syksyllä, ja vielä keväällä juuri ennen uusien lehtien puhkeamista mennävuotiset kuivat lehdet roikkuvat itsepintaisesti puun käkkyräisissä oksissa. Tämä tammi kasvaa erityisesti keski-Kreetalla, suurin yksittäinen tammimetsä on juuri tuo Minolainen hautausmaa Armenissa. Tammen suuret terhokupit ovat pörheitä ja itse terhot suurikokoisia, sioille maistuvaa herkkua. Tanniinipitoisia terhokuppeja on aikoinaan käytetty nahan parkitsemiseen, tällaisen parkintapaikan rauniot löytyvät esimerkiksi tien varrelta ennen Arkadin luostaria. Syrjäinen paikka kaukana luostarista oli ymmärrettävä – parkinnasta lähtee melkoisen kova ja epämiellyttävä haju. Hanian kaupungin läheltä löytyy vielä yksi näin käsityönä nahkaa parkitseva työpaja.
Mediterraneo Edition, 2006
…
Kastanja
Castanea sativa
Kastanja on läntisen Kreetan puu, siellä suurimpien vuotuisten sademäärien alueilla se muodostaa paikoitellen pieniä metsikköjä. Kastanjaa suositaan sen maukkaiden hedelmien vuoksi. Puu on ilmeisesti tullut Kreetalle venetsialaisten tuliaisina keskiajalla, ja jotkut puista ovat yli 700 vuotta vanhoja. Yhden puun omistajina voi olla useampiakin perhekuntia, ja tuolloin oksisto on jaettu sadonkorjuulohkoihin. Syksyisin läntisen Kreetan teiden varsilla näkee paljon ihmisiä kastanjanpoiminnassa, alueen keskeisessä kastanjakylässä Eloksessa vietetään sadonkorjuun kunniaksi
useampipäiväiset kastanjafestivaalit.
Kastanjoita syödään paahdettuna, grillattuna tai keitettynä. Viimeksi mainituista keitetyistä kastanjoista voi valmistaa ruokaisaa ja maukasta stifadoa, jonka Kreeta.infon blogisti Merja Tuominen-Gialitaki on lanseerannut yhteistyössä kastanja-alueella sijaitsevan Temenian tavernan emäntä Vasiliki Marketakisin kanssa (resepti löytyy blogista 15.10.11). Mutta eniten kastanjoita syödään paahdettuina, sellaisenaan. Rethimnonin ja Hanian kaupunkien syysiltaisilla rantakaduilla ja satamassa päivystävät kastanjanpaahtajat kärryineen, iltaan leviää lämmin makea tuoksu.
…
Laakeripuu
Laurus nobilis
Kaunis nymfi Dafni pakeni rakastunutta jumala Apollonia, huusi hädissään isäänsä apuun. Isä suojeli tytärtään ja muutti hänet laakeripuuksi, ja jumala Apollon jäi murhemielissään seisomaan kauniin puun äärelle. Mutta puusta tuli Apollonin oma pyhä puu, hän taittoi siitä seppeleen ikuisiksi ajoiksi päähänsä. Laakeripuusta poimi huumaavasti tuoksuvia lehviä palamaan tai pureskeltaviksi Delfin oraakkeli halutessaan katsoa tulevaisuuteen. Sittemminkin on laakerinlehtiä poltettu peittämään sairauden hajuja ja estämään tartuntojen leviämistä. Ja antiikin ajoista lähtien voittajat, filosofit ja runoilijat kruunattiin myös laakerilehväseppeleillä. Kreikan kielessä laakeripuun nimi on dafni, ja se on edelleen suosittu naisen nimi.
Laakeripuu tai -pensas kasvaa talvijokien laaksoissa, oliivilehtojen reunamilla, vanhojen teiden varsilla. Laakeria on kautta aikojen istutettu talojen lähistölle turvaamaan maukkaan mausteen saannin. Laakeripuun on uskottu suojaavan noitavoimilta ja pahalta silmältä, taikauskoisimmat pitivät laakerinlehteä suussaan ja toiset ripustivat laakerinoksia ulko-ovien yläpuolelle, kun talossa oli sairautta. Laakerinlehteä käytetään huolimatta sen myrkyllisyydestä laajasti mausteena, varsinkin papu- ja linssiruoissa. Lehtiä ripotellaan kuivattujen rusinoiden ja viikunoiden joukkoon suojaamaan niitä tuhoeläimiltä. Kansanlääkinnässä laakerinlehti on apuna kouristuksissa, vatsavaivoissa ja sillä on diureettisia ja virkistäviä vaikutuksia. Oliiviöljyyn miedonnettua laakeripuun marjoista puristettua öljyä voi käyttää rentouttamaan kivistäviä lihaksia.
…
Viikunapuu
Ficus carica
Viikunapuu, aitoviikuna on yksi yleisimmin tavattavista puista Kreetan maaseudulla, kylissä ja peltojen pientareilla, joskus se kasvaa suoraan rauniotalon seinästä. Puun oksat ovat vankat ja monihaaraiset, suuret lehdet sormihalkoiset. Viikunapuuta on viljelty saarella jo tuhansia vuosia, villiintyneitä lajikkeita on enää vaikea erottaa viljellyistä. Viikuna on hyvin makea hedelmä jo tuoreenakin, kuivatussa hedelmässä on 50 % sokeria. Viikunoita on kautta aikojen syöty niin tuoreeltaan kuin kuivattuna. Suussa sulava herkku vuohenjuustosta ja tuoreista viikunoista maistui jo antiikin aikana pitopöytään kokoontuneille samoin kuin tämän päivän herkuttelijalle. Koko kasvi erittää maitomaista nestettä leikkauspinnoiltaan. Sekä hedelmää että maitomaista nestettä on käytetty kansanlääkinnässä, viikunakeitoksella on syövytetty paiseita ja hoidettu haavoja. Mietona keitoksena viikunasta on apua kurkkutulehduksissa ja muissa vilustumissairauksissa, rakko- ja munuaissairauksissa. Viikunoilla on myös vatsantoimintaa nopeuttava vaikutus.
Viikunapuun kukintaa ei varsinaisesti näe. Hede- ja emikukat sijaitsevat eri puissa ja ne ovat piilossa päärynänmuotoisen kukkasuojuksen sisällä. Viikunan pölytyksessä auttaa pieni hyönteinen, joka matkaa emi- ja hedekukkien välillä kantaen siitepölyä mukanaan. Vain naaraskukista kehittyy aikanaan tuo maukas kellan-vihreä tai syvän violetin värinen hedelmä. Viikuna liittyy moniin muinaisiin taruihin, putkahtaapa se esiin Raamatussakin useissa eri kohdin. Viikunan nykyinen kreikankielinen nimi (siko, mon. sika) tulee mytologian titaani Sykealta. Tämän titaanin äiti oli itse äiti-maa, Gaia, joka muutti poikansa viikunapuuksi pelastaakseen tämän ylijumala Zeuksen vihalta. Ensimmäiset viikunapuut istutettiin Ateenaan maanviljelyksen ja sadonkorjuun jumalattaren Demeterin käskystä. Aitoviikuna oli myös ihmisen ensimmäinen asuste, Eeva ja Aatami kietoivat viikunanlehtiä peitokseen maistettuaan hyvän- ja pahantiedon puusta.
…
Akaasia
Acacia retinodes
Pikatien varressa Rethimnonin ja Hanian välillä hehkuvat akaasian keltapallukkaiset kukat kuin pienet auringot varhaisesta keväästä alkukesään. Näistä puista suurin osa on istutuksilta villiintyneitä. Kaakkois-Australiasta kotoisin olevaa puuta istutetaan varsinkin hotellien pihapiiriin ja puistoihin sen keväisen näyttävyyden ja hyvän tuoksun vuoksi. Kasvi muodostaa korkeita pensaistoja ja kasvaa jopa kymmenmetriseksi leveäkruunuiseksi puuksi. Akaasia kuuluu hernekasveihin (Leguminosae) ja se tekee kukinnan päätyttyä ruskean ja litteän palkomaisen siemenkodan, jolla pituutta on kymmenisen senttiä. Akaasian siemenet ovat ravintopitoisia, ne sisältävät samassa määrin proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa. Kasvin tärkkelys imeytyy vatsalaukussa erityisen hitaasti, mikä ylläpitää tasaista verensokeria. Akaasiaa kuulee usein nimitettävän mimosaksi, mikä se kuitenkaan ei ole. Kasvien kukat muistuttavat toisiaan, niin myös lehdet. Mutta akaasia ei ole tämä lehtiään väristäen sulkeutuva hentokainen.
…
…
Idänplataani
Platanus orientalis
Kirjavarunkoisen plataanipuun lehti muistuttaa tuttua vaahteran lehteä sormiliuskoineen. Vaahteran tavoin se myös tarvitsee paljon vettä ja se kasvaa veden lähistöllä. Rotkojen pohjilla, siellä missä talvijoet virtaavat, näkee usein suurten plataani en rivistöjä. Vanhojen kylien keskustoreilla kasvaa yleensä vuosisataisia ryhmyisiä plataaneja. Arvattavasti plataani on ollut siinä jo ennen kylää. Yhteisö on rakentunut siihen sittemmin, plataani on ensin kasvanut paikalla olevan lähteen kupeeseen. Antiikinajoista asti puuta on pidetty jumalien lahjana juuri tästä syystä: sen alla kulkija saa vilvoittavan varjon auringolta ja raikasta vettä juodakseen.
Plataanipuu voi kasvaa hyvin vanhaksi. Kreetalla tunnetaan muutamia tuhatvuotisia plataaneja, esitelläänpä Kato Poroksen Viiden neitsyen lähteellä kasvava puuvanhus joissakin matkaoppaissa kaksi tuhatta vuotta vanhaksi. Tuo puuvanhus on vaikuttava näky mihin vuodenaikaan tahansa, kesäisissä lehdissään tai talviasussaan alastomin oksin. Lähteen kupeessa kasvaa lähekkäin itse asiassa kaksikin vanhaa plataania, ja niiden arvellaan aikojen alussa olleen yksi ja sama puu, varhaisessa nuoruudessa ehkä salaman halkaisema. Jos nämä puut ovat olleet yksi ja sama taimi, on puu- kokonaisuudella ikää nuo pari tuhatta vuotta. Silloin se on versonut samoihin aikoihin, kun roomalaiset louhivat lähistölle hautakammioitaan. Myös Krasin kylässä itäisellä Kreetalla voi ihailla parituhatvuotiseksi mainittua valtaisaa plataania: tarvitaan 16 ihmistä kädet käsissä ylettymään puun rungon ympäri.
Kreetalla tunnetaan reilut parikymmentä ikivihreää plataania (var. creticus), jotka eivät pudota aivan kaikkia lehtiä talvellakaan. Nämä puut ovat tarujen mukaan olleet todistamassa suuria mytologisia tapahtumia, kuten kuningas Minoksen vanhempien ylijumala Zeuksen ja foinikialaisen prinsessa Europan liittoa Gortysin niityillä. Ikivihannointi näiden puiden kohdalla näyttää toteutuvan ainakin muutamin repaleisin ympärivuotisesti viheriöivin lehdin. Kansanlääkinnässä puun kuoresta ja lehdistä on keitetty antiseptista uutetta tulehduksien hoitoon.
…
Mulperipuu, silkkiäispuu
Morbus alba
Mulperipuu, silkkiäispuu kasvaa nopeasti kuin energiapaju konsanaan. Se reunustaa Kreetalla kaupunkien katuja, talojen pihoilla se antaa suurine lehtineen auringonsuojaa, siellä täällä maaseudulla voi nähdä kokonaisia mulperiviljelyksiä. Tämä puu tuotiin aikoinaan Kiinasta silkkiäistoukkien kasvattamista varten. Kreetalle sen sanotaan tulleen tähän tarkoitukseen vasta keskiajalla. 1800-luvulla moni saaren perhekunta sai silkintuotannolla lisätienestiä. Tuotanto on kuitenkin tyrehtymässä, nyttemmin mulperipuun lehtiä käytetään eläinten ravinnoksi. Varsinkin syksyisin kun on pulaa tuoreesta ruohosta, näkee osan mulperipuun oksia paljaina: lammaspaimen on riipinyt mukaansa muutaman oksallisen vielä vehreitä mehukkaita lehtiä katraalleen.
Puut oksitaan tehokkaasti joka vuosi. Niistä solmitaan myös kaaria porttien ylle, niitä sidotaan muodostelmiin pihan koristeeksi. Joskus näkee puista roikkuvan narussa puukalikoita tai täysinäisiä vesipulloja – oksat pakotetaan näin haluttuun asentoon, ehkä katokseksi ruokapöydän päälle. Puun norjia oksia käytetään myös kävelykepeiksi ja onkivavoiksi.
Mulperipuu tekee suuren, kypsänä sinisenmusta marjan, karhunvatukan makuisen. Kreetalainen lisää niitä joskus rakin mäskin joukkoon marjaisaa aromia antamaan. Nämä puut puhkeavat suuriin lehtiinsä melkoisen myöhään muihin lehtensä vaihtaviin puihin verrattuna. Sen vuoksi mulperipuun nahkeiden lehtien ilmaantuessa tietää kesän tulleen Kreetalle.
…
Bonuspuu: Araukaria
Lukuisten kreetalaisten talojen pihoilla kasvaa korkea kummallinen puu, jota ohikulkija jää katselemaan, siinä on jotakin tuttua, mutta kuitenkin se on aivan vieraan oloinen. Tämä suurikokoinen havupuu nimeltä araukaria herättää kysymyksiä ja hämmennystä: se näyttää lähinnä huonosti kasvaneelta joulukuuselta. Pyramidinmallisen puun symmetriset oksat harottavat kaukana toisistaan, monen mielestä se ei ole laisinkaan viehättävä. Araukariaa näkee kuitenkin joka puolella sekä kaupunki- että maaseututalojen pihoilla koristepuuna, joulun aikaan siihen ripustetaan usein värikkäitä lamppuja.
Araukaria on kotoisin Tyyneltä valtamereltä ja kotisaartensa mukaisesti sitä kutsutaan myös Norfolkin saaren männyksi. Sitä istutetaan edelleen paljon uudisrakennusten pihoille eikä se näytä lähtevän puutarhoista ominnokin leviämään.
(Voit tulostaa tämän sivun aineiston Kreeta -lehdessä julkaistun artikkelin mukaisesti täältä).
…
…
Tulin etsimään tietoa Raamatun viikunapuusta ja koin oikein myönteisen yllätyksen. Asiantuntemus vakuutti. Koko sivusto hyvä.
Kiitos!
Hienon hieno sivu!
Kiitos tästä; paljon hyvää uutta tietoa kuvineen.
Nyt oppii jo uudelle Välimeren matkalle puulajejakin!
Ihana sivusto, vastasi kaikkiin sekä Kreetalla että muissa Välimeren maissa heränneisiin puukysymyksiini!
XxxxxX
Kiitos tästä kattavasta tiedosta. Olen monesti matkoillani miettinyt, mistä saisi tietoa puista ja muistakin kasveista, joita en tunnista. Nyt voin tulevalla matkallani loistaa tiedoillani.